Engelse supporters in Saint-Etienne slaags met lokale jongeren

SAINT-ETIENNE, 30 JUNI. Engelse voetbalsupporters zijn gisteravond in Saint-Etienne slaags geraakt met een lokale jongeren, van wie velen van Noord-Afrikaanse afkomst. Dat gebeurde op het moment dat de cafés sloten. Een aantal auto's ging in vlammen op.

Volgens de politie begonnen de ongeregeldheden doordat Franse jeugd uit was op wraak voor vechtpartijen tussen Engelse en Tunesische supporters, twee weken eerder in Marseille. De politie voerde charges uit toen de Engelsen terugvochten en verrichtte tien arrestaties, negen Fransen en één Engelsman. Een aantal mensen is licht gewond geraakt.

De Engelsen waren in Saint-Etienne voor de wedstrijd van hun land, vanavond tegen Argentinië. De vechtpartij brak uit voor een groot scherm waarop de wedstrijd Nederland-Joegoslavië werd vertoond. De vertoning werd daarop gestaakt. Rond elf uur greep de politie in. Jongeren die met flessen gooiden werden opgepakt. Na een half uur keerde de - betrekkelijke - rust terug. Na de eerdere rellen met de Engelse fans had de politie de veiligheidsmaatregelen rond het duel met Argentinië aangescherpt. In totaal waren 1.600 politiemannen opgeroepen.

Aan de hand van tv-beelden heeft de politie in Kaiserslautern gisteren een Duitse supporter aangehouden die betrokken was bij de rellen tijdens het WK voetbal in Lens, op 21 juni. Hij was gefilmd kort voordat hij een Braziliaanse cameraman aanviel. De verdachte heeft de feiten bekend. Hij is niet ingesloten, maar moet zich wel elke dag op een politiebureau melden. Justitie in Duitsland zal hem vervolgen.

Een rechtbank in de Franse plaats Bethune heeft gisteren een 19-jarige Engelse hooligan veroordeeld tot vier maanden cel, wegens het bekogelen van de politie met onder meer bierblikjes. De man misdroeg zich op 15 juni in Marseille, rondom de wedstrijd Engeland-Tunesië. De veroordeelde werd vrijdag in Lens opgepakt, waar hij de wedstrijd Engeland-Colombia wilde bijwonen.

Drie vrijwilligers van het organisatiecomité van het WK voetbal worden vervolgd wegens diefstal en heling van vijftig toegangsbewijzen voor het duel Colombia-Engeland (26 juni). De politie in Lille vond tijdens een huiszoeking bij de verdachten omgerekend 13.000 gulden.

De bezitters van de kaartjes, Engelse supporters, werden voor het duel niet toegelaten tot het stadion. Zij zijn wel schadeloos gesteld. Voor de tickets hadden ze tussen de 300 en 1000 gulden betaald. De verdachten, in de leeftijd van 19 tot 21, werden ontmaskerd na beschrijvingen van de Engelse fans. (Reuters, AFP, DPA)