Einde Van Lottum en Oremans

LONDEN, 30 JUNI. Voor John van Lottum en Miriam Oremans viel gisteren het doek op Wimbledon. Beiden waren kansloos in de vierde ronde, respectievelijk tegen de Tsjechische veteraan Petr Korda (3-6, 4-6 en 6-7) en de Wit-Russische Natalia Zvereva (4-6 en 2-6), die vrijdag zevenvoudig kampioene Steffi Graf elimineerde.

Het afscheid van Van Lottum ging niet ongemerkt voorbij. In plaats van het venijn in zijn slagen te leggen koos het 22-jarige heethoofd andermaal de umpire uit om zijn frustraties op bot te vieren. “Jij wil zeker de grote held zijn”, beet Van Lottum de scheidsrechter toe na het verlies van de tweede set. “Je maakt zoveel fouten, je moet je plaats weten.”

Korda liet zich niet van de wijs brengen door de woede-uitbarstingen van zijn onervaren tegenstander. Slechts een verzwikte enkel bracht hem bij 5-5 in de derde set uit het evenwicht, maar Van Lottum wist niet te profiteren van het fysieke ongemak van de als derde geplaatste Tsjech. In de kwartfinales stuit Korda op Tim Henman, de Engelsman die gisteren voor een verrassing zorgde door de als zesde geplaatste Patrick Rafter uit het toernooi te slaan, 6-3, 6-7, 6-3 en 6-2.

Miriam Oremans had de nederlaag gisteren voor een groot deel aan zichzelf te wijten. Op de baan waar een paar uur later Van Lottum ten onder ging, werd de 25-jarige tennisster het slachtoffer van haar eigen dadendrang. Op haar tweede service nam ze te veel risico. Twaalf dubbele fouten waren het gevolg. “Omdat Zvereva een goede return heeft, moest ik risico nemen”, luidde het verweer van Oremans.

Nog schrijnender waren de zeven breekpunten die Oremans in de eerste twee servicegames onbenut liet, al wilde ze daar na afloop niet al te lang bij stilstaan. Met het bereiken van de vierde ronde evenaarde Oremans haar beste prestatie van vijf jaar geleden. Bovendien lonkt voor de nummer zestig van de wereld een terugkeer in de topvijftig.