Diamond Tools wil overname; Vijandig bod van 150 mln op Flexovit

ROTTERDAM, 30 JUNI. Het particuliere bedrijf Diamond Tools Group doet een vijandig bod op de aandelen van het vier keer zo grote beursgenoteerde Flexovit, een slijpschijvenfabrikant in Eibergen. Met het bod van 26,50 per aandeel in contanten is een bedrag gemoeid van ongeveer 150 miljoen gulden.

In een reactie op het bod steeg de koers van Flexovit vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs met 2,60 gulden naar 25,70 gulden. Directeur J. Katsman van Flexovit liet vanochtend weten morgen met commentaar te komen op het vijandige bod, dat vanaf vanmiddag loopt tot en met 3 augustus.

De afgelopen maanden is regelmatig informeel overleg geweest tussen de twee bedrijven, zo zegt directeur M. Witteveen van Diamond Tools, maar dat heeft niet tot enige toenadering geleid. Vorig jaar heeft Diamond Tools, een onderneming die in 1992 werd verzelfstandigd uit Philips, al 10 procent van de aandelen van Flexovit gekocht op de effectenbeurs.

Diamond Tools verwacht “Flexovits historische lijn van tegenvallende resultaten te kunnen ombuigen.” Flexovit heeft een aantal jaren van winstdaling achter de rug. Vorig jaar zakte de nettowinst eenderde naar 4,1 miljoen gulden.

Dit jaar zou herstel moeten optreden. De beurskoers bereikte medio december een dieptepunt van 16,50 gulden en kwam de laatste anderhalf jaar niet boven 24,70 gulden.

Het komt in Nederland zelden voor dat een vijandig bod wordt uitgevoerd op een beursgenoteerde onderneming. De laatste grote slag vond in 1987 plaats toen uitgever Elsevier een betwist bod deed op de aandelen van de kleinere concurrent Kluwer die na een intense strijd een fusie aanging met Wolters Samsom.

Het bod kan uitdraaien op de eerste test voor de huidige zeggenschap van kapitaalverschaffers na de publicatie vorig jaar van het rapport van de commissie Peters (voor goed ondernemerschap) en van een wetsontwerp om vijandige overnames gemakkelijker te maken.

Vrijwel alle aandelen met stemrecht van Flexovit zijn in handen van een administratiekantoor, waarop beleggers geen invloed hebben. De effecten van Flexovit die de beleggers op de beurs kunnen kopen, ontberen stemrecht.

Flexovit (211 miljoen gulden omzet, bijna 1.000 medewerkers) is vier keer zo groot als Diamond Tools (270 werknemers, 52 miljoen gulden omzet in 1997). De ondernemingen zijn werkzaam in aanpalende producten en dat maakt een overname voor Diamond Tools zo aantrekkelijk. Witteveen van Diamond Tools verwacht geen negatieve gevolgen voor het personeel van Flexovit in Eibergen, maar erkent wel dat directeur Katsman na een geslaagd bod moet verdwijnen.

De meeste aandelen van Flexovit zijn in handen van grote particuliere en professionele beleggers, waaronder Katsman zelf. Witteveen zegt inmiddels met twee grote beleggers te praten over aankoop van hun pakket. Hij verwacht dat Flexovit zich bij zijn bescherming tegen een vijandige overname zal laten leiden door de aanbevelingen van de commissie Peters, die er naar zijn zeggen op neerkomen dat kapitaalverschaffers zeggenschap moeten hebben naar rato van hun aandelenbezit.