Delft legt 'intelligent' fietspad aan

DELFT, 30 JUNI. Delft krijgt op fietspaden in recreatiegebied Kerkpolder de eerste 'intelligente' verlichting. De lampen gaan pas branden als er een fietser komt aanrijden en gaat uit als de fietser is verdwenen.

Volgens een woordvoerder van de gemeente is het gebruik van dit soort verlichting op fietspaden een landelijke primeur. Rijkswaterstaat past een vergelijkbaar systeem al wel toe op een aantal snelwegen in Nederland.

Het ministerie van Economische Zaken subsidieert dit project gedeeltelijk in het kader van het Europese programma Technologie en Samenleving. Delft neemt de nieuwe verlichting naar verwachting begin volgend jaar in gebruik. Het gaat om een proefproject. Over een eventuele energiebesparing kan de gemeente nog niets zeggen. Dat moet blijken als de verlichting daadwerkelijk in gebruik wordt genomen. (ANP)