Delegatie EU vertrekt eerder uit Oost-Timor

DILI, 30 JUNI. Uit vrees voor nieuwe gewelddadigheden heeft de delegatie van de Europese Unie haar bezoek aan Oost-Timor vanochtend vroegtijdig afgebroken. Bij een demonstratie voor onafhankelijkheid van Oost-Timor tijdens een ontmoeting van de delegatieleden - de ambassadeurs van Groot-Brittannië, Oostenrijk en Nederland - met bisschop Basileo Do Nascimento werd gisteren in de kustplaats Baucau een demonstrant doodgeschoten en raakten vijf mensen gewond.

Al sinds de aankomst afgelopen zaterdag van de EU-ambassadeurs in de Oost-Timorese hoofdstad Dili zijn er ongeregeldheden geweest tussen voor- en tegenstanders van het Indonesische bestuur over Oost-Timor, dat in 1976 door Indonesië werd ingelijfd. Militaire zegslieden in Dili zeiden dat de Europese diplomaten vanochtend vroeg hun missie hebben afgesloten, enkele uren eerder dan was gepland, om te voorkomen dat hun aanwezigheid nieuwe demonstraties zou uitlokken. Een woordvoerder van de Britse ambassade in Jakarta bevestigde dat de drie ambassadeurs zijn teruggekeerd. Uit protest tegen de schietpartij in Baucau had de delegatie gisterenavond al afgezien van een diner met de gouverneur van Oost-Timor, Abilio José Osorio Soares. In plaats daarvan hadden de ambassadeurs een onderhoud met bisschop Carlos Belo, de geestelijk leider van Oost-Timor. Vanochtend was het rustig in Dili, hoewel oproerpolitie nog steeds het lokale regeringskantoor bewaakt dat het afgelopen weekeinde met stenen werd bekogeld door demonstranten. (AFP)