Cruijff: 'Oranje tactisch heel slecht'

ROTTERDAM, 30 JUNI. Het Nederlands elftal heeft in de tweede helft van het met 2-1 gewonnen WK-duel tegen Joegoslavië “tactisch heel slecht” gespeeld. Dat was het oordeel van Johan Cruijff, die gisteren in Toulouse optrad als televisiecommentator bij de NOS.

“Ik heb me geweldig op zitten winden, waarom gebruiken ze hun verstand niet”, zei de oud-international na afloop over het spel van Oranje na de rust. “Dit was volledig onbenullig. De mensen thuis en hier op de tribune hebben misschien last gekregen van hyperventilatie. Dat was niet nodig.”

Volgens Cruijff verzuimde het Nederlands elftal gebruik te maken van de geboden mogelijkheden. “Joegoslavië speelde na rust één-op-één, een zelfmoordpoging.” Als Nederland ook één-op-één was gaan spelen en de ruimte had benut, had Oranje “makkelijk met drie, vier, vijf of zes tegen nul kunnen winnen”.

Edgar Davids was in de ogen van Cruijff de uitblinker bij Nederland. Maar de oud-trainer maakte daarbij wel een kanttekening: “Voetballend was Davids niet sterk.” Cruijff prees Davids om zijn rol als aanjager.

De actie van Bergkamp, die met opzet op een tegenstander ging staan, wilde Cruijff niet veroordelen. “Van zo'n actie straalt een bepaalde agressie uit, daar hou ik wel van. Maar doe het op een ander manier, zodat het minder opvalt.”

Bondscoach Guus Hiddink kon zich desgevraagd niet vinden in de kritiek op de tactiek van zijn elftal.