CHOU-FLEUR EN SALADE

Toch maar weer eens bloemkool onder de aandacht gebracht. Deze groente wordt in Nederland niet of nauwelijke als salade of in een salade geserveerd. Terwijl bloemkool, als harde groente, daar juist heel geschikt voor is. De koude bestemming voor bloemkool blijft in dit land nog te vaak steken bij rauwe bloemkoolroosjes.

Die moeten dan in mayo-sausjes gedoopt worden en dienen als makkelijk borrelhapje. Studentenvoer. Met iets meer moeite kan er heerlijke koude bloemkoolsalade worden gemaakt die als voorgerecht kan worden geserveerd. Wie het schoonmaken van bloemkool teveel werk vindt, koopt een bakje met schoongemaakte bloemkoolroosjes. Het heeft niet mijn voorkeur - de verpakte roosjes zijn altijd verflenst - maar als die schoonmaak-service doorslaggevend kan zijn bij de besluitvorming wat er 's avonds ter tafel komt, dan moet dat maar. Bereiding: Verwijder stronk en blad van de bloemkool en verdeel de rozetten in handzame roosjes. Kook de bloemkoolroosjes in kokend en gezouten water bijtgaar. Maak intussen een vinaigrette. Doe de azijn in een ruime slakom en voeg zout en peper naar wens toe. Roer tot het zout is opgelost en roer er dan lepelsgewijs de olie door. Snijd het vruchtvlees van de olijven in kwarten van de pit af. Giet de bloemkoolroosjes af en schep ze door de vinaigrette in de slakom. Strooi er de olijven, ansjovis en peterselie over en schep de salade nog even luchtigjes om. Serveer bloemkoolsalade lauw of op kamertemperatuur maar nooit ijskoud want koude gekookte bloemkool heeft weinig smaak. Wie deze salade niet als voorgerecht wil serveren maar als hoofdgerecht voor twee personen, voegt nog wat bijtgaar gekookte en in kwarten gesneden krieltjes aan de salade toe en garneert het gerecht met partjes hardgekookt ei. In dat geval moet er iets meer vinaigrette worden gemaakt en liefhebbers van ansjovis en olijven kunnen de hoeveelheden van die smaakrijke en zoute lekkernijen ook vergroten. Maar beperkt de toevoegingen tot deze smaken, het gaat immers nog steeds om dat heerlijke bloemkooltje.

Voor 3 porties als voorgerecht:

1 kleine bloemkool (of 300 gram bloemkoolroosjes)

1 1/2 eetlepel wijnazijn

zout en versgemalen zwarte peper

4 eetlepels olijfolie extra vierge

8 zwarte (Kalamata) olijven met pit

4 grote ansjovisfilets onder olie, in stukjes

2 eetlepels middelfijn gesneden krulpeterselie

    • Florine Boucher