'Blokkade mars Portadown fataal voor vrede Ulster'

BELFAST, 30 JUNI. Volgens de leider van de grootste protestantse partij in Noord-Ierland, David Trimble, heeft een blokkade van de mars in Portadown komende zondag “mogelijk fatale gevolgen voor onze hoop op vrede”. Hij heeft de katholieken in Portadown opgeroepen zich niet met “fysieke middelen” te verzetten tegen de mars door leden van de Oranjeorde.

Gisteren besloot de paradecommissie niet toe te staan dat de mars over Garvaghy Road gaat, dwars door de katholieke wijk. “We zagen met geen mogelijkheid hoe de mars doorgang zou kunnen vinden zonder serieuze consequenties voor de relatie tussen beide gemeenschappen, zowel lokaal als in heel Noord-Ierland”, aldus Alistair Graham, voorzitter van de paradecommissie.

De afgelopen twee jaar leidde de mars tot ernstige rellen tussen de beide geloofsgemeenschappen en tussen protestanten en de politie. In 1996, toen de politie de mars had verboden, blokkeerden leden van de Oranjeorde het vliegveld, de haven en snelwegen, wat leidde tot een van de meest gewelddadige weken in de recente geschiedenis van Noord-Ierland.

De Britse minister voor Noord-Ierland, Mo Mowlam, noemde het gisteren “treurig” dat de paradecommissie dit besluit had moeten nemen. Ze sprak de hoop uit dat de protestanten en katholieken nog voor zondag om de tafel gaan zitten. “Het is niet nodig om weer door die spiraal van geweld te gaan van de laatste twee jaar”, zei Mowlam. “Ik hoop dat het, tegen de achtergrond van het vredesakkoord, het referendum en de verkiezingen, mogelijk is een weg voorwaarts te vinden.”

De Oranjeorde heeft intussen aangekondigd het verbod naastzich neer te leggen en de confrontatie met de RUC, de Britse politie in Noord-Ierland, aan te gaan. Volgens Joel Patton, van de 'Spirit of Drumcree', een fanatieke tak binnen de orde, zal het protest 'krachtig, vastberaden, maar niet gewelddadig' zijn. Volgens David McNarry, vertegenwoordiger van een meer gematigde vleugel van de ongeveer 80.000 leden tellende Oranjeorde, vecht zijn organisatie op dit moment voor zijn bestaan. “Er wordt op dit moment hardnekkig geprobeerd om van de Oranjeorde af te komen”, aldus McNarry. (AP, Reuters)