VN-bemiddelaar in Angola dood bij vliegtuigongeluk

ABIDJAN, 29 JUNI. De speciale gezant van de Verenigde Naties in Angola, de Malinese diplomaat Alioune Blondin Beye (59), is vrijdag omgekomen bij een vliegtuigongeluk in het West-Afrikaanse Ivoorkust. Dat heeft de Ivorese regering gisteravond officieel bevestigd. De president van Ivoorkust, Henri Konan Bedie, heeft zijn deelneming betuigd aan de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, aan de Malinese president Alpha Omar Konaré en aan Beye's familie.

'Meester' Beye, zoals hij in diplomatenkringen werd genoemd, was een expert in het volkenrecht en enige jaren minister van Buitenlandse Zaken van Mali, voordat hij in 1993 door Annans voorganger als VN-chef, Boutros-Ghali, naar het door burgeroorlog verscheurde Angola werd gezonden. Hij speelde een belangrijke rol bij de totstandkoming, in 1994, van de Akkoorden van Lusaka, een vredesovereenkomst tussen de Angolese regering en de voormalige rebellenbeweging UNITA.

Beye pendelde afgelopen week tussen Afrikaanse hoofdsteden om steun te vinden voor zijn pogingen om een dreigende hervatting van de vijandelijkheden in Angola te voorkomen. Na een onderhoud met de president van Togo, Gnassingbè Eyadema, gingen Beye en ten minste zes medewerkers vrijdag aan boord van een vliegtuig dat hen naar Ivoorkust zou brengen. Bij nadering van de Ivorese hoofdstad Abidjan stortte het toestel neer in een naburig mangrovebos.

Reddingsteams, bestaande uit Ivorese politiemannen, brandweerlieden en militairen van een in Abidjan gelegerd Frans infanteriebataljon, troffen de wrakstukken van het toestel, een Beechcraft 2000, zondag aan in de moeilijk toegankelijke, moerassige kuststreek. Zij vonden geen overlevenden, wel zes onherkenbaar verminkte lichamen en enkele paspoorten, waaronder dat van Beye.

De regeringen van de Verenigde Staten, Portugal en Rusland, leden van de internationale contactgoep voor Angola, en de VN hebben in een gezamenlijke verklaring de Angolese regering en de beweging UNITA opgeroepen Beye te eren door de vredesakkoorden, waarvoor de diplomaat zich de laatste jaren van zijn leven had ingespannen, onverwijld uit te voeren. (AFP, Reuters)