Vijftienjarige Marco Melandri in Assen jongste winnaar van een Grand Prix; Doohan al vijf jaar beste op gehate circuit

ASSEN, 29 JUNI. Mick Doohan zei het vooraf zelf al. “Het is hier elk jaar hetzelfde.” Vijf keer achtereen won de Australische motorcoureur de Dutch Grand Prix in de 500cc. Zaterdag bleef hij Max Biaggi na een boeiend gevecht voor. “Steeds een andere naam, steeds dezelfde situatie”, sprak Doohan naderhand.

Andere jaren had hij concurrentie te duchten van andere opponenten. “Schwantz, Barros, Puig, Crivillé”, zo lepelde Doohan het rijtje namen op. Alleen bij de laatste stokte de stem even. “Hoe heet-ie ook alweer?”, vroeg Doohan naar de Spanjaard, nota bene zijn teamgenoot. Steeds weer was Doohan de nummer één. De viervoudig wereldkampioen verdient dat startnummer als geen ander.

Terug in Assen, terug op het circuit dat hij nog altijd zegt te verfoeien, was Doohan een klasse apart. Hij leidde vrijwel van start tot finish. Even, vijf ronden voor het einde, verslapte de concentratie en maakten Doohans knieën contact met het gras naast het Drents asfalt. Even ook kon Simon Crafar de koppositie overnemen, maar minder dan een ronde later was de vertrouwde rangorde al hersteld.

Crafar, de Nieuw-Zeelander was na afloop allang blij met zijn derde plaats, de eerste podiumplaats uit zijn carrière. Niet blij, wel tevreden was Max Biaggi met plaats twee. “Meer zat er niet in”, bekende de Italiaan die in de laatste ronde nog probeerde Doohan te passeren. “Maar Mick sloot telkens goed de deur, ik was kansloos”, zei Biaggi.

Dat de Italiaan de koppositie in de strijd om het wereldkampioenschap overnam van de zaterdag teleurstellende Crivillé (zesde), was van nul en generlei belang. “Het seizoen is nog lang”, zei Biaggi na de zevende van vijftien WK-races. “Die eerste plaats heeft niets te betekenen.” Dat Doohan eind oktober bij de laatste Grand Prix in Argentinië weer de wereldtitel zal opeisen, lijkt aannemelijk. Dit seizoen werd hij drie keer eerste, twee keer tweede. Dat hij in de WK-stand vooralsnog tweede staat, ligt aan zijn uitvallen in zowel Japan als Spanje.

Biaggi deelde met zijn machtsgreep in de WK-stand wel mee in het Italiaans succes op de laatste zaterdag van juni, traditioneel het domein voor motorrijders in Assen. Twee tieners regeerden de andere klassen. De 15-jarige Marco Melandri won de 125cc, Valentino Rossi (19) de 250cc. Melandri, sinds zaterdag de jongste Grand Prix-winnaar ooit, vocht een fanatiek duel uit met de Japanner Sakata. In de laatste ronde werd de jonge Italiaan beloond voor het risico dat hij durfde te nemen. “Die laatste bocht is mijn zwakste punt op dit circuit, dat wist ik tevoren”, zei Sakata. Melandri had op dat ultieme moment zijn hele leven aan zich voorbij zien gaan. “Het beste circuit ter wereld”, zo deelde hij de complimenten aan Drenthe uit.

Landgenoot Rossi had in de 250cc een gemakkelijke middag en kon na afloop zijn vele supporters ontmoeten. Ook de Nederlanders deelden in de vreugde bij het zien van zijn kapsel, dat fel oranje was gekleurd. “Een grapje”, legde Rossi uit.

Van de Nederlandse deelnemers viel Jurgen van den Goorbergh het meeste op met zijn tiende plaats in de 500cc. Die plek had hij vooraf ook op het oog gehad. “Meer zit er voorlopig gewoon niet in.” Van den Goorbergh overweegt de mogelijkheden van een overstap naar Yamaha of Suzuki.

Die onderhandelingen bevinden zich echter in een prematuur stadium. Van den Goorbergh moest vorig jaar in Assen na een vierde trainingstijd al na twee ronden met motorpech opgeven. Ditmaal nam hij geen overbodige risico's. “Ik wilde sowieso finishen. Nog zoiets zou voor eigen publiek catastrofaal zijn”, aldus de Nederlander. (ANP)