Trimble eerste premier

BELFAST, 29 JUNI. De gematigde protestantse UUP van David Trimble hebben de verkiezingen van donderdag in Noord-Ierland gewonnen. Ze kregen 28 zetels in de 108 leden tellende nieuwe assemblee. Trimble zal binnen enkele dagen worden aangewezen als 'eerste minister'.

De nationalistische SDLP van de gematigde katholiek John Hume is de tweede partij geworden met 24 zetels, zes meer dan Sinn Fein, de politieke tak van het verboden Ierse Republikeinse Leger. De partij van dominee Ian Paisley, die twintig zetels behaalde, is niet groot genoeg geworden om, samen met andere tegenstanders van het Noord-Ierse vredesakkoord, besluiten in de assemblee te blokkeren.

David Trimble weet het tegenvallende resultaat van de UUP aan tegenstellingen binnen de partij. Hij riep partijleden gisteravond op de gelederen te sluiten. Trimble is vooral bevreesd dat dissidenten binnen de UUP in de assemblee de tegen een vredesakkoord gekante protestanten bij gevoelige onderwerpen alsnog aan een meerderheid zullen helpen. “Ik heb geen honkbalknuppel met spijkers erin om dissidenten in toom te houden”, aldus Trimble. “We moeten voldoende discipline binnen de partij hebben”.

Alban Maginness, een nieuw gekozen lid van de assemblee namens de SDLP en tot voor kort de eerste katholieke burgemeester van Belfast, onderstreepte de noodzaak tot samenwerking. “We zijn op zoek naar een nieuwe vorm van politiek. De politiek van consensus en samenwerking tussen de twee belangrijkste tradities in het noorden van Ierland.”

Deze week zal de assemblee voor het eerst bijeen komen om uit haar midden een 'eerste minister' en een 'vice-eerste minister' te kiezen. Zij zullen voor komend najaar de belangrijkste onderwerpen en de ministersposten moeten inventariseren. Vermoedelijk zal de assemblee dan begin volgend jaar het werk van het Northern Ireland Office, het directe Britse bestuur over de provincie, overnemen. Groot-Brittannië houdt de bevoegdheden op het gebied van belastingheffing en buitenlands beleid.

De Britse minister voor Noord-Ierland, Mo Mowlam, noemde de uitslag van de verkiezingen “een vitale stap in de richting van werkelijke vrede en politieke stabiliteit in Noord-Ierland.”

In een poging om het conflict niet meteen na de verkiezingen al weer te laten oplaaien heeft de zogeheten paradecommissie vandaag besloten de mars van oranjemannen door Drumcree om te leiden. De protestanten mogen niet hun gebruikelijke route over Garvaghy Road lopen. Eerder kondigden protestantse organisaties aan massaal naar Drumcree te komen als de mars zou worden omgeleid. (AP, Reuters, AFP)

    • Winst voor Gematigde Unionisten