Toch scheuring in partij van Bosnische Kroaten

SARAJEVO, 29 JUNI. De belangrijkste partij van de Bosnische Kroaten, de Kroatische Democratische Gemeenschap (HDZ), is opgebroken. Zaterdag werd een nieuwe partij van Bosnische Kroaten opgericht, die - anders dan de HDZ - voor de vredesakkoorden van Dayton en voor moslim-Kroatische verzoening is.

De nieuwe partij, Nieuw Kroatisch Initiatief (NHI), wordt geleid door Krešimir Zubak, die namens de Bosnische Kroaten in het Bosnische staatspresidium zit. Zubak trachtte begin deze maand al een nieuwe partij te stichten, uit onvrede over het beleid van de HDZ. Hij werd echter door de Kroatische president Tudjman tot de orde geroepen. Zubak zette zijn plan toch door. De Kroatisdhe HDZ is de 'moederpartij' van de Bosnische HDZ en bepaalt in grote lijnen het beleid van de Bosnische Kroaten.

Volgens het uit acht pagina's bestaande beginselprogramma van de nieuwe partij is zij voor implementatie van de vredesakkoorden van Dayton, terugkeer van vluchtelingen en verzoening met de moslims binnen de moslim-Kroatische federatie in Bosnië. Op al deze punten wijkt het beleid van de NHI af van dat van de HDZ. In het programma van de NHI is sprake van 'liefde voor het vaderland' - waarmee de partij Bosnië bedoelt, en niet Kroatië. De NHI maakt een eind aan de monopoliepositie van de HDZ onder de Kroaten in Bosnië.

In de Servische Republiek in Bosnië heeft gisteren de Servische Democratische Partij SDS - de partij van de Servische ultra-nationalisten - een nieuwe voorzitter gekozen: Dragan Kalinic, die vorige week zijn functie als voorzitter van het parlement van de Servische Republiek verloor. Hij volgt Aleksa Buha op, die met ruzie is opgestapt. Buha wilde dat de SDS hem kandidaat stelde voor de functie van co-president van Bosnië. De partijleiding gaf echter de voorkeur aan de huidige vertegenwoordioger van de Serviërs in het Bosnische staatspresidium, Momcilo Krajišnik. Daarop trad Buha af als parlementsvoorzitter.

De SDS bundelt de aanhangers van de ex-leider van de Bosnische Serviërs, Radovan Karadzic. Ze is tegen de vredesakkoorden van Dayton. De partij heeft sterk aan invloed verloren. Vorige week moest ze toezien hoe Kalinic als parlementsvoorzitter werd weggestemd. Bovendien besloot het parlement deze maand Pale - het bolwerk van de radicalen - te verlaten en zich te verplaatsen naar Banja Luka, het bolwerk van de gematigden. (Reuters, AP, AFP)