Titel voor Jantje Breed

Jan Peters leidde zaterdag De Treffers uit Groesbeek naar het landskampioenschap van het amateurvoetbal. Na de 0-0 op eigen veld versloeg zondagkampioen De Treffers zaterdagkampioen IJsselmeervogels in Spakenburg in de verlenging met 4-1. Na drie seizoenen nam de 43-jarige Peters, bijgenaamd Jantje Breed vanwege zijn risicoloze spel, afscheid als trainer van De Treffers.

Heeft u de afgelopen drie jaar bewust naar dit succes toegewerkt?

Peters: “Nee. Dat kon ook niet, want vanaf het eerste jaar is de ploeg aldoor verzwakt. Ik had dit juist helemaal niet verwacht. Ook dit seizoen hadden we een hele moeilijke start. Na zeven wedstrijden stonden we bijna onderaan. We begonnen met vijftien veldspelers en twee keepers, maar al snel waren er twee spelers niet inzetbaar. Vaak beschikte ik over tien man plus drie jeugdspelers.”

Geeft dat de titel nog meer waarde?

“Zeker. Deze jongens waren kwalitatief minder dan de groep van het jaar ervoor. Maar als je bereid bent een stap extra te doen en inzet toont, kun je met een beetje geluk erbij ver komen.”

Is het niet vreemd om zo'n wedstrijd te spelen tijdens het WK voetbal?

“Dat maakt mij niet zoveel uit. Het geeft wel aan hoe lang het seizoen voor die jongens duurt. De Treffers speelde in 1988 tijdens de EK-finale Nederland-Rusland zelf een finale tegen DOS Kampen. Er moest toen zelfs nog een derde finale worden gespeeld. Morgen neem ik afscheid en dan heeft het seizoen elf maanden geduurd. We hadden ook één finale kunnen spelen, ergens tussen Groesbeek en Spakenburg.”

U speelde 31 interlands. Denkt u vaak terug aan uw actieve periode?

“Natuurlijk. Daar heb ik het ook wel eens met de spelers over. En dan houd ik ze voor dat de tijd dat je zelf voetbalt het leukst is.”

Hoe ziet uw toekomst er uit?

“Misschien doe ik 't een jaar rustig aan. Ik zal die jongens wel missen, ik had toch een haat-liefde-verhouding met ze. Hoewel ik mijn redenen heb om te stoppen, ben ik niet blij dat het er op zit.”