SONNY ROLLINS

Sonny Rollins: Global warming. Milestone mcd-9280-2

Geen opwekkender, swingender verschijnsel dan de vernietiging van het milieu. Die slotsom dringt zich op na beluistering van de jongste CD van de Amerikaanse 67-jarige tenorsaxofonist Sonny Rollins. Global warming heet de plaat waarop hardbopper Rollins zes nummers speelt gewijd aan mother nature's blues.

De geëngageerde saxofonist die in het verleden regelmatig het professionele muzikale bestaan inruilde voor spirituele persoonlijke zoektochten - zoals naar India - heeft zich er nu toe gezet zijn luisteraars te waarschuwen voor de vernietiging van de Planeet Aarde. 'Live light on the planet, sister and brother', waarschuwt Rollins op de flaptekst van de CD.

In plaats van grafliederen of stilmakende ballades leeft Rollins zich uit in vrolijke calypso's. Geluidsproblemen en een haperende embouchure speelden Rollins parten bij de vertolking van zijn nieuwe composities in mei in het Amsterdamse Concertgebouw maar op de CD is daar gelukkig niets meer van te merken.

De man die al zestig jaar saxofoon speelt, scheurt op zijn tenor onbekommerd, aanstekelijk zijn eindeloze rondjes met variaties op thema's van meestal niet meer dan acht maten. Broeikaseffect, luchtvervuiling en de vernietiging van het regenwoud, je kunt er bij Rollins heerlijk op dansen.

    • Marcel Haenen