Slavko Dokmanovic verhangt zich; Zelfmoord Serviër in cel Scheveningen

DEN HAAG, 29 JUNI. De 48-jarige Kroatische Serviër Slavko Dokmanovic heeft zich gisteren in het huis van bewaring van de VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in Scheveningen verhangen.

Volgens een betrouwbare bron binnen het tribunaal heeft Dokmanovic dit voorjaar al een zelfmoordpoging gedaan. Hij stond twee maanden onder toezicht, maar dat zou op advies van zijn Servische psychiater onlangs zijn opgeheven.

Dokmanovic werd ervan verdacht mede leiding te hebben gegeven aan de massamoord op 261 Kroaten bij de stad Vukovar op 19 november 1991. Zijn strafzaak was afgelopen donderdag afgerond; de uitspraak werd op 7 juli verwacht.

Volgens woordvoerder Christian Chartier van het tribunaal klaagde Dokmanovic zondagmiddag rond zes uur dat hij zich niet goed voelde. De dokter van het VN-huis van bewaring liet hem daarop onder toezicht stellen. Bewakers controleerden elk half uur hoe hij eraan toe was en het licht in zijn cel bleef aan. Om half twaalf gisternacht zag een bewaker hem voor het laatst in leven. Even daarna wist Dokmanovic met behulp van zijn scheerapparaat het licht in zijn cel kort te sluiten. Bij zijn volgende ronde vond een bewaker hem hangend aan een scharnier in de deur van zijn cel.

Zowel het tribunaal, verantwoordelijk voor de gang van zaken in het huis van bewaring van de VN in Scheveningen, als de Nederlandse politie stelt een onderzoek in naar de dood van Dokmanovic. Volgens woordvoerder Chartier wordt de politie erbij betrokken voor een tweede onderzoek.

Dokmanovic liet tijdens zijn proces via zijn raadsman Tomas Fila enkele malen weten dat hij gedeprimeerd was. Hij stond onder behandeling van een psychiater uit Belgrado en slikte medicijnen. Fila zei vanmorgen tegen persbureau AP vrijdag nog te hebben geadviseerd de dosis te verhogen. “Slavko was psychologisch helemaal in de war. Hij geloofde in zijn eigen onschuld. Ik denk dat hij zou zijn vrijgesproken.”

Een betrouwbare bron binnen het tribunaal zegt dat Dokmanovic na zijn mislukte zelfmoordpoging in januari ruim twee maanden onder streng toezicht stond: het licht van zijn cel bleef aan en er stond voortdurend een videocamera op hem gericht. Dit toezicht zou zijn opgeheven nadat zijn Servische psychiater verklaarde dat Dokmanovic niet langer suïcidaal was.

De zaak tegen de op 27 juni 1997 aangehouden Dokmanovic werd binnen 28 zittingsdagen afgewerkt, een record voor het tribunaal. Zowel de aanklager als de verdediging riep 35 getuigen op. Afgelopen donderdag, de laatste dag van zijn strafzaak, leken de slotpleidooien geheel aan Dokmanovic voorbij te gaan.

Pagina 10: Gepakt op geheime aanklacht

Dokmanovic werd ervan verdacht op 20 november 1991 mede leiding te hebben gegeven aan de massamoord op 261 Kroaten bij de stad Vukovar. Deze Kroaten werden na de val van de stad door het JNA, het Joegoslavische leger, uit het ziekenhuis gehaald waar zijn zich hadden verzameld in de hoop onder internationaal toezicht te worden geëvacueerd. In Ovcara werden ze in elkaar geslagen, daarna werden ze in groepjes van tien naar een ravijn gereden en doodgeschoten. In 1996 werden 200 stoffelijke resten in dit massagraf aangetroffen. De lichamen van de anderen zijn nooit teruggevonden.

Slavko Dokmanovic, een ex-burgemeester van Vukovar, werd ervan verdacht samen met drie officieren van het JNA leiding te hebben gegeven aan de slachtpartij. Zijn medeverdachten wonen in Joegoslavië, dat weigert hen aan Den Haag uit te leveren. Dokmanovic werd in juni 1997 aangehouden. Met zijn aanhouding werd voor het eerst duidelijk dat het tribunaal naast openbare dagvaardingen ook over een onbekend aantal geheime dagvaardingen beschikt.

Dokmanovic werd min of meer in de val gelokt. Hij werd uitgenodigd voor overleg met Jacques Klein, toen hoofd van de vredesmacht UNTAES in Oost-Slavonië, en had een garantie dat hij niet zou worden uitgeleverd aan Kroatië. Dokmanovic vroeg volgens het tribunaal echter niet om een algemeen vrijgeleide, omdat hij niet wist dat hij door het tribunaal was gedagvaard. In UNTAES-gebied werd hij gearresteerd. Het tribunaal bepaalde later dat de aanhouding rechtmatig was.

Aanklager Clint Williamson zei donderdag in zijn slotpleidooi dat Dokmanovic rancune koesterde omdat de Kroaten hem zijn burgermeesterspost hadden ontnomen. Zijn raadsman Fila hield echter staande dat zijn cliënt het slachtoffer was van een persoonsverwisseling en dat hij in 1991 geen autoriteit had over het leger of de paramilitaire bendes rond Vukovar.