Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Uitgebreide reconstructie van de moorden door de beruchte Engelse vrouwenmoordenaar The Yorkshire Ripper die eind jaren zeventig twintig vrouwen ombracht. Eén Britse politieagent geloofde de verhalen van de vrouwen die aan hem ontkwamen. Hij zocht net zo lang naar bewijsmateriaal tot de Ripper toegaf meer moorden te hebben gepleegd. Ned.1, 20.26-21.02u.

Nova. Aandacht voor de zelfmoord in de Scheveningse gevangenis van de oud-burgemeester van Vukovar, Slavko Dokmanovic die door het Joegoslavië-tribunaal schuldig werd bevonden aan oorlogsmisdaden. Ook het economische verval in Zuid-Korea waar afgelopen week vijf banken werden gesloten. Ned.3, 22.33-23.08u.

DOCUMENTAIRES

Dokument: Angstaanjagende liefde. Amerikaanse documentaire over vrouwen die bloot staan aan geweld van vriend of echtgenoot. In de VS worden zes miljoen vrouwen per jaar geslagen door hun partner, 4.000 vrouwen worden gedood door hun partner. Ned.1, 22.50-23.36u.

The problem with men. Wat bezielt mannen toch? Ze gaan zelden naar een dokter, onderzoeken zichzelf niet op mogelijke knobbeltjes en leven minder lang dan vrouwen. De makers van deze documentaire - het tweede deel wordt morgen uitgezonden - daalden af in de psyche van de man en besteedden daarbij aandacht aan de wijze waarop mannen omgaan met hun gezondheid. Mannen sterven aanmerkelijk vaker dan vrouwen door ongelukken en door zelfmoord. Discovery, 23.00-24.00u.

DRAMA

De meesterbrouwers. Tweede aflevering van een zesdelige serie over de Belgische brouwersfamilie Steenfort. Deze familiekroniek geeft een duidelijk beeld van de ontwikkelingen van de brouwerskunst in België van 1854 tot 1919. Ned.3, 19.27-20.22u.

AMUSEMENT

The travel show. Vakantiemagazine met vanavond o.a. aandacht voor Jamaica en de Norfolk Broads. BBC2, 21..30-22.00u.

MUZIEK

Het uur van de wolf: Blue Note. Duitse televisiedocumentaire uit 1997 van Julian Benedikt, belicht de geschiedenis van het legendarische Blue Note-platenlabel. De oprichters, Alfred Lion en Frank Wolff, waren twee voor de nazi's gevluchte Duitse joden. Ze werden de muzikale woordvoerders van de moderne jazz, één van Amerika's belangrijkste cultuurgoederen. Vanaf het begin in 1939 registreerde Frank Wolff met zijn fototoestel de studiosessies die zijn partner Alfred Lion organiseerde. Zo creëerde hij een unieke documentatie van de jazz. De documentaire ontving een groot aantal prijzen en nominaties. Ned.3, 23.08-0.39u.

FILM

. Just Friends (Marc-Henri Wajnberg, 1993, België). Zie Film-vooraf. Ned.3, 20.22-22.00u.

. Iris (Mady Saks, 1987, Nederland). Tweede speelfilm van regisseuse van Ademloos en De gulle Minaar is een als een thriller opgezet emancipatorisch drama over vrouw die stad en bezitterige vriend achter zich laat en zelfstandig een veeartsenpraktijk opent op het reactionaire (Friese) platteland. Mooi spel van Monique van de Ven. Ook met John Kraaykamp. SBS6, 20.30-22.10u., met reclame.

Invasion USA (Joseph Zito, 1985, VS). Harde, door Golan & Globus geproduceerde actiefilm zaagt van dik hout reactionaire planken. Chuck Norris bestrijdt terroristen onder aanvoering van Russische psychopaat. Veronica, 21.05-22.55u., met reclame.

Le gendarme et les gendarmettes (Jean Girault, 1982, Frankrijk). Zesde en laatste deel in reeks gendarme-kluchten met Louis de Funès. Titel dekt de lading. Met Michel Galabru. Ned.1, 21.09-22.50u.

The Money Pit (Richard Benjamin, 1986, VS). Teleurstellende remake van klassieke verbouwingskomedie Mr. Blandings builds his Dreamhouse (1948). Tom Hanks en Shelley Long kopen landhuis dat een krot blijkt. Restauratie en jaloezie op gemeenschappelijke vriend Alexander Godunov leiden tot huwelijkscrisis. BBC1, 21.30-23.00u.

The Big Lift (George Seaton, 1950, VS). Terplekke gedraaide film over de meningsverschillen en amoureuze uitstapjes van Amerikaanse en Britse piloten die de luchtbrug onderhouden met Berlijn. Met Montgomery Clift, Paul Douglas. Duitsl.1, 0.50-2.45u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

The Mercenaries/Dark of the Sun (Jack Cardiff, 1967, Engeland). Sadistische avonturenfilm met onsympathieke helden. Huurlingenlegertje loodst tijdens de opstand in Katanga een lading diamanten per trein naar de Kongolese president. BBC1, 1.00-2.45u.

Rock, Rock, Rock (Will Price, 1956, VS). Muzikale film met Tuesday Weld als een tiener in de jaren vijftig. Connie Francis mocht slechts haar zangstem lenen aan Weld; Chuck Berry en Lymon and the Teenagers verschijnen compleet in beeld. Morgen, BBC2, 11.35-13.00u.