Schrijver Alfred Kossmann (76) in A'dam overleden

AMSTERDAM, 29 JUNI. De schrijver Alfred Kossmann is zaterdag 26 juni op 76-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Amsterdam overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Kossmann (geboren in 1922 te Leiden) is de schepper van een omvangrijk oeuvre. Hij begon in de jaren veertig als dichter en ook sinds hij in 1950 debuteerde met de roman De nederlaag publiceerde hij nog regelmatig dichtbundels. Van zijn romans is vooral Geur der droefenis (1980) vaak als meesterwerk geprezen.

Sedert 1995 schreef Kossmann in totaal 69 columns op de Achterpagina van deze krant. Hij was in de jaren vijftig en zestig werkzaam als kunstredacteur bij het dagblad Het Vrije Volk. Ook is Kossmann auteur van talrijke essays en beschouwingen. In 1980 ontving hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn gehele oeuvre, in 1996 de Libris Literatuurprijs voor de roamn Huldigingen.

In de jaren zestig maakte Kossmann met zijn tweede vrouw Yda veel lange reizen, voornamelijk door Zuid-Europa. In bundels reisverhalen als Reislust (1963) en De smaak van groene kaas (1965) ontstond de filosofie die later zo dikwijls op zijn hele werk van toepassing werd geacht: de gedachte dat men een toerist in eigen leven is, iemand die weliswaar van alles meemaakt maar het niet ervaart. “De meeste mensen zijn niet tot ervaren in staat”, zei hij eens in een vraaggesprek. Zijn romans en verhalen handelen steeds weer over de onmogelijkheid om zichzelf of een ander te kennen, over hoe wij bestaan uit verhalen, momenten, toevallige invalshoeken, en over de angst voor totale desintegratie van de persoonlijkheid door drank, ouderdom, gekte.

Na een auto-ongeluk in 1972 dat hem invalide maakte werden reizen noodgedwongen van heel andere aard, maar de geest reisde nog alle kanten op zoals zijn romans en autobiografische beschouwingen lieten zien.

Alfred Kossmann wordt donderdag op het Amsterdamse kerkhof Zorgvlied begraven.