Postaandeel in trek bij particulieren

ROTTERDAM, 29 JUNI. Grote vraag van met name particulieren heeft vanmorgen de koers van het aandeel TNT Post Groep opgestuwd tot ruim 53 gulden. Het aandeel Koninklijke PTT Nederland werd vanmorgen gesplitst. Dat resulteerde in twee afzonderlijke noteringen. Het nieuwe telecom-aandeel KPN noteerde kort voor de middag 73 gulden.

Voor het weekeinde sloot het aandeel Koninklijke PTT Nederland op de Amsterdamse beurs nog op 121,80. Het aandeel TNT Post Groep, waarin op de onofficiële zogeheten 'grijze markt' al werd gehandeld, noteerde vrijdag jongstleden een slotkoers van precies 47 gulden, nadat de koers enkele dagen vlak onder vijftig gulden had geschommeld. Omdat er sprake is van een splitsing in post en telecom (elke aandeelhouder KPN krijgt een aandeel TPG 'cadeau') zou de waarde van het resterende aandeel KPN op basis van de slotkoers van vrijdag 74,80 gulden zijn.

Vanmorgen boekte TPG ten opzichte van deze verhouding een kleine winst en KPN een klein verlies. Rond het middaguur noteerde het nieuwe telecomaandeel KPN 73 gulden. TNT Post Groep was direct bij de opening van de beurs 1,50 gulden hoger op 49,50 gulden en liep in de loop van de ochtend verder door tot 53,40 gulden. De koersstijging was in lijn met de stemming op de Amsterdamse beurs.

Het AEX-koersgemiddelde van belangrijkste fondsen was kort voor de middag 3,40 punten hoger op 1185,70.

Volgens de hoekman die vraag en aanbod in beide fondsen bij elkaar brengt werd er vanmorgen vooral door particulieren gehandeld in het aandeel TNT Post Groep. De omzet in TPG lag rond de middag op omstreeks vier miljoen stuks in dubbeltelling, de beurs telt een transactie in een aandeel twee keer, één keer als verkoop en één keer als aankoop.

De omzet in het aandeel KPN was met bijna 1,5 miljoen stuks (dubbeltelling) veel bescheidener. Een woordvoerder verwacht dat de koers van KPN voorlopig heftig in beweging zal zijn. “Onze inschatting is dat het nog wel een paar weken zal duren voordat de koers stabiliseert. Dat is ook de ervaring bij emissies.”