PARAGUAY-FRANKRIJK

Foto: De stand-up comedians Owen Schumacher (31), Raoul Heertje (35), en cabaretier Hans Sibbel (38), keken gistermiddag in het Amsterdamse comedy-café Toomler naar de wedstrijd Paraguay-Frankrijk. Sibbel (uiterst links) en Schumacher vermaakten het publiek met hun commentaar op de wedstrijd, die groot op de muur geprojecteerd, goed te volgen was. Heertje volgde via de koptelefoon het reguliere commentaar.

Het idee om alle WK-wedstrijden zelf te becommentariëren kwam volgens Schumacher voort uit ergernis over het echte commentaar; maar ze hebben geen ambitie om zelf commentator te worden. De wedstrijd gisteren leek een 'eeuwigheid' te duren, pas in de verlenging scoorde Frankrijk de winnende 1-0. Helaas, volgens het drietal, dat Paraguay als favoriet had. De Paraguyaanse keeper Jose Luis Chilavert was voor hen de man van de wedstrijd omdat 'hij alles doet om op te vallen, zoals zijn handschoenen kussen en zijn geluksamulet'. De grootste tactische fout van de Fransen was om Emmanuel Petit ('met het vieze lange haar') eruit te halen. Hun enige goede tactische zet was 'dat ze met z'n elven opkwamen'. De heren stand-uppers prefereren bij een saaie wedstrijd de 'bizarre' ondertitels van Teletekst, waarin het echte commentaar wordt samengevat: het verschijnt altijd net iets te laat op het scherm. “Als je het opgeschreven ziet, blijkt pas goed hoe onnozel het is”, zegt Schumacher. Soms denken de bezoekers van Toomler dat de comedians zelf de ondertitels leveren. (Foto Friso Spoelstra)