Opschudding in Zuid-Korea door sluiting 5 banken

SEOEL, 29 JUNI. De autoriteiten in Zuid-Korea hebben vandaag de sluiting gelast van vijf noodlijdende banken. Gezonde financiële instellingen moeten hun activiteiten overnemen. Het besluit leidde tot scherpe protesten van de betrokken banken en de vakbonden.

De vakbond van bankemployés kondigde meteen aan een staking uit te roepen als de plannen niet van tafel gaan. Vanaf 15 juli zouden dan ongeveer 100.000 werknemers van 35 banken het werk voor onbepaalde tijd neerleggen.

De vijf banken voldoen volgens de Koreaanse commissie voor financieel toezicht (FSC) niet aan de internationaal geldende eisen voor de omvang van het eigen kapitaal. Het zijn Kyungki Bank, Dongnam Bank, Donghwa Bank, Daedong Bank en Chung Chong Bank. Ze moeten hun activiteiten overdragen aan respectievelijk KorAm Bank, Housing and Commercial Bank, Shinhan Bank, Kookmin Bank en Hana Bank. Maar de vijf weigeren dat te doen.

Werknemers van de vijf banken sloten zich vanmorgen uit protest op in hun kantoren. Bij het hoofdkantoor van Donghwa Bank in Seoel vormden ongeveer duizend personeelsleden een menselijke barricade. De politie bracht 8.600 man op de been om de protesten in de hand te houden. Gewelddadigheden werden niet gemeld, maar de situatie was zeer gespannen.

De sluiting van de vijf banken is onderdeel van de saneringsmaatregelen die Zuid-Korea vorig jaar overeenkwam met het Internationaal Monetair Fonds in ruil voor een steunpakket van 57 miljard dollar dat het land uit de financiële crisis moet helpen. Zeven andere banken hebben te verstaan gekregen dat ze voor eind juli moeten komen met drastische saneringsplannen. De FSC gelastte eerder deze maand al de liquidatie, ontmanteling of verkoop van 55 industriële ondernemingen.

De economische bedrijvigheid in Zuid-Korea ligt blijkens vandaag door de Bank of Korea gepubliceerde cijfers nog steeds fors onder het niveau van voor de crisis. In mei was de industriële productie 10,8 procent kleiner dan in dezelfde maand van 1997. In april bedroeg het verschil 10,9 procent.

Verder wist Korea door de afnemende importen in mei een recordoverschot op de lopende rekening te bereiken van 4,26 miljard dollar. In mei '97 beliep dat overschot slechts 800 miljoen dollar. Het vorige record werd afgelopen februari behaald met 3,99 miljard dollar. Een zegsman van de bank voorspelt voor de komende maanden een verdere groei van de overschotten. Analisten wijzen er overigens op dat de teruglopende import alles behalve goed nieuws is omdat de import van grondstoffen - als basis van de export - ook scherp daalt. (KRF, Reuters, ANP)