Nucleaire divisie Westinghouse verkocht

De activiteiten op het gebied van kernenergie van het Amerikaanse bedrijf Westinghouse worden verkocht aan het bouwconcern Morrison Knudsen en het Britse staatsbedrijf British Nuclear Fuels Ltd (BNFL). De twee betalen 265 miljoen dollar (530 miljoen gulden) aan contanten en nemen 950 miljoen dollar (1,9 miljard gulden) aan schulden over.

Met de transactie rondt Westinghouse de transformatie af van een energiebedrijf tot een mediaconcern. Het bedrijf kocht in 1995 de omroepmaatschappij CBS op voor 5,4 miljard dollar en doopte zich eind vorig jaar om tot CBS Corporation. De divisie conventionele elektrische centrales werd eerder voor 1,5 miljard dollar afgestoten aan het Duitse Siemens.

De nucleaire tak van Westinghouse houdt zich bezig met de bouw en reparatie van kerncentrales, de levering van splijtstof en nucleaire opdrachten van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

De laatstgenoemde activiteit zal voortaan vallen onder Morrison Knudsen, om te voorkomen dat er politieke complicaties ontstaan door betrokkenheid van het buitenlandse BNFL. Morrison Knudsen krijgt een belang van 60 procent in de over te nemen activiteiten (21.000 werknemers) en BNFL 40 procent. De omzet bedroeg vorig jaar 1,1 miljard dollar. Ongeveer driekwart daarvan werd behaald in de Verenigde Staten.