Nigeria waant zich volgens Oliseh in circus; Deense dravers rekenen op herhaling van 1992

ROTTERDAM, 29 JUNI. Denemarken heeft zich gisteravond voor het eerst in de voetbalhistorie voor de kwartfinales van het WK geplaatst. De Denen wonnen in Saint-Denis met 4-1 van Nigeria, dat als vijfde en laatste Afrikaanse land werd uitgeschakeld in Frankrijk. Denemarken speelt komende vrijdag in Nantes voor een plaats in de halve finale tegen Brazilië. “Het ging wel lekker, maar we zijn er nog lang niet”, sprak aanvoerder Michael Laudrup na afloop.

De spelverdeler van Denemarken speelde een prachtige partij tegen de Nigerianen. Michael Laudrup stond al na twee minuten aan de basis van het eerste doelpunt. Hij stond volledig ongedekt aan de rand van het strafschopgebied en speelde de bal met veel gevoel naar de opkomende M/oller. De reservespits van PSV, voor het eerst in het basiselftal, passeerde de Nigeriaanse doelman Rufai met een effectvol schot met de buitenkant van de linkerschoen (1-0).

Nauwelijks tien minuten later tikte Michael Laudrup de bal bij een vrije trap naar M/oller, die zijn harde schot met moeite gekeerd zag door de trage Rufai. In de rebound was Brian Laudrup veel attenter dan Finidi (2-0). Met nog ruim een uur te spelen stond Nigeria voor de lastige taak doelman Schmeichel drie keer te passeren. De reus van Manchester United reageerde attent bij een doorbraak van Kanu. Bij Nigeria was Okocha de enige uitblinker, maar deze geweldige technicus schoot de ballen over of naast het Deense doel.

In de tweede helft begon Denemarken, door de meeste insiders als een typische counterploeg afgeschilderd, opnieuw aanvallend. Vlak na de pauze belandde een mislukte voorzet van Brian Laudrup op de lat. Na een uur werd matchwinner M/oller onder luid applaus van de Deense aanhang vervangen door Sand, zijn opvolger bij Br/onby. Hij scoorde bij zijn eerste balcontact, na 22 seconden. Sand kreeg de bal subtiel aangespeeld door Michael Laudrup en liet Rufai kansloos met een hard schot in de hoek (3-0). Nooit eerder heeft een invaller zo snel gescoord tijdens een WK.

Een kwartier voor tijd was de Nigeriaanse doelman schuldig aan de vierde Deense treffer. Rufai kreeg de bal niet klemvast na een schot van J/orgensen, die vervolgens Helveg een moeilijk te missen kans bood (4-0). Nog geen minuut later mocht invaller Babangida de eer redden voor Nigeria. Hij schoot de bal na een voorzet van Finidi in de korte hoek. Schmeichel stond op het verkeerde been, maar bleef vertrouwen uitstralen. De Deense recordinternational stond in de slotfase met gebalde vuisten voor zijn doel.

Het succes van Denemarken lijkt een herhaling van 1992, toen de vakantie vierende Scandinaviërs een paar weken voor het EK door het late speelverbod van Joegoslavië bijna letterlijk van de camping werden geplukt. Na drie moeizame duels in de voorronde behaalden de stugge, defensieve Denen zeer verrassend de Europese titel. Vier jaar later staat het elftal voor een zwaardere opdracht, maar de (Zweedse) bondscoach Johansson ziet perpectieven. “We speelden een beetje zoals in 1986”, verwees hij naar het sterrenteam met de vedetten Lerby, Arnesen en Elkjaer-Larsen.

Van de WK-selectie uit 1986 is alleen Michael Laudrup overgebleven. Met zijn broer Brian is hij de enige Deense voetballer die inzicht aan techniek paart. Hun medespelers beschikken over inzet en loopvermogen. Onder leiding van Laudrup, die na dit WK afscheid neemt van het profvoetbal, stijgen de Deense dravers boven zichzelf uit. “Michael speelde prachtig”, sprak Johansson.

Bij Nigeria uitte Laudrups voormalige clubgenoot Oliseh na afloop pittige kritiek op zijn medespelers. “Mijn ploeggenoten vergaten wat ze bij hun Europese clubs moeten doen”, sprak de voorstopper van Ajax. “In het Nigeriaanse elftal wanen ze zich in het circus. Ik moest zo'n beetje iedereen corrigeren.”

De Servische bondscoach Milutinovic van Nigeria behield zijn trots. “Ik blijf de enige van de vijf miljard mensen die vier keer op een WK stond.” Bora was eerder succesvol bij Mexico (1986), Costa Rica (1990) en de VS (1994). Hij bereikte met alle landen de tweede ronde; als coach van Nigeria had de opvolger van Jo Bonfrère op een beter resultaat gerekend. De Limburger won in Atlanta goud met Nigeria, dat sindsdien tot de wereldtop wordt gerekend.