'Meer dan 50 doden bij protest in Jemen'

SANA'A, 29 JUNI. In Jemen zijn de afgelopen dagen meer dan 50 mensen gedood en honderden gewond bij botsingen tussen regeringstroepen en zwaar gewapende stamleden die protesteren tegen de verhoging van de brandstofprijzen. Dat meldt het weekblad Yemen Times vandaag.

Het blad spreekt van “daden van geweld” die zich hebben voorgedaan in de hoofdstad Sana'a en in verscheidene provincies. De protesten in Jemen, een van de armste Arabische landen, tegen de verhoging van de brandstofprijzen met ruim 40 procent houden al meer dan een week aan.

Gisteren werden in Sana'a in aanwezigheid van minister van Defensie Mohammed Dhaifullah Mohammed 21 soldaten begraven die waren gedood bij het neerslaan van rellen in Marib en het naburige Al-Jawf, 170 kilometer ten noordoosten van Sana'a. Het is niet duidelijk of deze militairen onder de in de Yemen Times gerapporteerde doden zijn.

Volgens Jemenitische journalisten is het gebied van Marib in een slagveld veranderd. Een door de Britse BBC geciteerde journalist meldde dat de regering van president Ali Abdullah Saleh 65.000 militairen naar Marib heeft gestuurd en het gebied van de buitenwereld heeft afgesloten. Ooggetuigen meldden dat de botsingen in Marib begonnen toen het leger scherpe munitie gebruikte om een menigte demonstranten te verspreiden. De betogers schoten terug.

De belangrijkste protesterende stam, de Jidan, hief vorige week volgens de BBC de vlag van het buurland Saoedi-Arabië. Leden van de stam, die klagen buiten het politieke proces te worden gehouden, blokkeerden vorige week de weg van Marib naar de hoofdstad, waarover olie van de raffinaderij ter plaatse naar Sana'a wordt vervoerd. Stamleden hebben ook delen van een gaspijpleiding tussen Marib en de Rode-Zeehaven Rass Eissa opgeblazen.

Premier Abdul Karim al-Iryani heeft onderstreept dat de prijsverhogingen, in overeenstemming met een hervormingsprogramma in samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank, niet worden teruggedraaid. Hij heeft saboteurs en de oppositie de schuld gegeven van de onlusten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft berechting van schuldigen aangekondigd. (Reuters, AFP, AP)