KLM-Alitalia onder druk door onrust rond Malpensa

ROME, 29 JUNI.In Italië is grote onrust ontstaan over de toekomst van het Milanese vliegveld Malpensa, een essentieel onderdeel in de samenwerkingsplannen tussen Alitalia en de KLM, nu Brussel bezwaar maakt tegen een aantal plannen rondom Malpensa.

De Europese Commissaris voor Transport, Neil Kinnock, heeft Rome op de vingers getikt. Kinnock heeft informeel laten weten dat hij grote bezwaren heeft tegen de poging van het Italiaanse kabinet om buitenlandse luchtvaartmaatschappijen te dwingen op Malpensa te vliegen in plaats van op Linate, een vliegveld dat veel dichter bij Milaan ligt.

De buitenlandse maatschappijen voelen niets voor die overstap. Zij wijzen erop dat Malpensa een dik uur rijden buiten Milaan ligt, en dat de infrastructuur rondom het vliegveld slecht is. Hoewel er al jaren wordt gewerkt aan vernieuwing van Malpensa, zijn er nog geen goede spoor- en wegverbindingen.

Een woordvoerder van de KLM gaat er van uit dat de samenwerking tussen Alitalia en KLM vooralsnog gewoon doorgaat. “We hebben altijd gesteld dat de samenwerking eind dit jaart operationeel wordt. We gaan er op dit moment gewoon vanuit dat die doorgaat.”

De Italiaanse minister van Transport Burlando wil met zijn decreet ervoor zorgen dat Malpensa als het komend najaar open gaat, niet zonder klanten blijft. Hij vindt dat de passagiers van de maatschappijen maar enige tijd het ongerief voor lief moeten nemen. Duidelijkheid over wanneer de weg naar Malpensa is verbeterd en wanneer er een goede treinverbinding komt, is er niet.

Malpensa moet in de planning van Alitalia en de KLM een belangrijke Europese hub worden. Alitalia hoopt hiermee een deel van de Italiaanse klanten terug te winnen die nu voor intercontinentale vluchten via andere Europese luchthavens reizen, omdat ze geen zin hebben om om te vliegen via Rome. Dat betekent dat Alitalia een aantal lange-afstandsvluchten gaat verplaatsen van Rome naar Milaan. In Rome en Zuid-Italië is daar fel protest tegen aangetekend. De burgemeester van Rome voert een harde campagne om te voorkomen dat 'zijn' vliegveld een aantal vluchten en daarmee een stuk werkgelegenheid en prestige kwijtraakt.

Het financiële dagblad Il Sole 24 Ore schrijft dat de perikelen rondom Malpensa ook het akkoord tussen de KLM en Alitalia op de tocht zetten. Als Malpensa niet tot ontwikkeling komt, is samenwerking veel minder interessant voor de KLM, schrijft het blad. Het herinnert eraan dat alleen nog maar een principe-akkoord is ondertekend tussen de twee partijen.

    • Marc Leijendekker