'Joegoslavië mag toernooi niet winnen'

SEILH, 29 JUNI. In een felle aanklacht tegen de Nederlandse regering en het bestuur van de wereldvoetbalbond (FIFA) concludeert international Zeljko Petrovic dat Joegoslavië “geen wereldkampioen mag worden, omdat het politiek is besmet”. In een interview met deze krant hekelt de oud-speler van PSV de corruptie in zijn sport en de ook in Nederland gevoerde discussie om zijn land te boycotten. “Moeten de Nederlandse voetballers zich vanavond voor de wedstrijd tegen Joegoslavië demonstratief omdraaien als ons volkslied wordt gespeeld?”, vraagt Petrovic zich af. “Dat zou belachelijk zijn”, zegt hij over het idee van PvdA-Kamerlid Koenders.

De spelers van Joegoslavië huiveren zelf ook als ze moeten luisteren naar hun volkslied dat nog dateert van voor de burgeroorlog. “Zelfs in Belgrado fluit het publiek massaal als dit volkslied wordt gespeeld”, zegt Petrovic. “Maar hebben de Duitsers na de Tweede Wereldoorlog gekozen voor een nieuw volkslied?”

Petrovic heeft zijn voormalige ploeggenoot Phillip Cocu gebeld om te vragen of de Nederlandse spelers zich soms onverschillig moeten gedragen uit protest tegen het omstreden Joegoslavische volkslied. “Hij wist gelukkig nergens van, wij zouden ook meteen het veld aflopen.” KNVB-voorlichter R. de Leede ontkent dat het ministerie van Buitenlandse Zaken het Nederlands elftal speciale instructies heeft gegeven, zoals voor het vriendschappelijke duel met Nigeria. “Wij zijn hier om te voetballen en verder niets”, zei De Leede.

Toch is Petrovic ervan overtuigd dat de voetballers van Joegoslavië op het WK in Frankrijk moeten boeten voor de wandaden in Kosovo. “Tot op de dag voor het WK begon, hebben wij er serieus rekening mee gehouden dat wij naar huis zouden worden gestuurd, net als in 1992 voor het EK in Zweden. Wij zijn de zwarte schapen van Europa, wij mogen beslist geen wereldkampioen worden.”