Japanse bedrijven uiterst somber

TOKIO, 29 JUNI. De toekomstverwachtingen van het Japanse bedrijfsleven zijn het afgelopen kwartaal verder gedaald en staan op het laagste punt sinds vier jaar. Dit blijkt uit het tankan-rapport dat de centrale bank elke drie maanden publiceert en als barometer geldt voor de korte-termijnontwikkelingen.

De voortgaande negatieve berichten over de Japanse economie lijken de overheid tot haast te spoeden met maatregelen om de 'slechte leningen' in de financiële sector op te ruimen. Premier Ryutaro Hashimoto wil het voorstel voor een 'overbruggingsbank' al deze week afgerond zien - een week eerder dan tot dusver aangekondigd - zo deelde een partijgenoot van Hashimoto gisteren op televisie mee.

Deze 'overbruggingsbank' zou de boedel moeten gaan overnemen van failliete banken zodat gezonde debiteuren van deze banken geen schade ondervinden van het faillissement van hun geldschieter. Het kapitaal van de overbruggingsbank zal naar verwachting van de overheid afkomstig zijn. Gisteren - zondag - presenteerden ambtenaren van het ministerie van Financiën hiertoe een concreet voorstel aan politici van de regerende LDP.

De verwachtingsindex van het tankan-rapport bereikte dit kwartaal een koers van -38, iets hoger dan de verwachtingen. De index toont de verhouding tussen bedrijven met positieve en met negatieve verwachtingen. Zijn deze twee in evenwicht dan staat de index op nul.

Na het ineenstorten van de 'luchtbel-economie' - de hausse in grond- en aandelenprijzen eind jaren tachtig - bereikte de index in 1994 een dieptepunt van -56 om nadien weer te stijgen.

Deze stijging boog anderhalf jaar geleden om in een dalende lijn in de toekomstverwachtingen die tot de dag van vandaag voortduurt.

De centrale bank meent dat daarmee voorlopig het diepste punt is bereikt en het volgende kwartaal er weer beter uit zal zien. Analisten toonden zich vandaag niet overtuigd van deze verwachting. Het cijfer -38 geldt voor de industrie, de dienstensector ziet de toekomst lichtelijk positiever.

De koers van de yen en de index van de beurs in Tokio bewogen vandaag niet spectaculair na bekendmaking van het nieuws. Beide stegen licht, naar verluidt omdat de verwachtingen over het kwartaalrapport van de centrale bank negatiever waren dan het uiteindelijke resultaat.

De Nikkei-index eindigde vandaag op 15.365 punten, de yen stond in Tokio aan het einde van de dag net onder 142 yen. Ook de aandelen van de Long Term Credit Bank of Japan (LTCB) stegen vandaag weer na de bekendmaking van de fusie met Sumitomo Trust afgelopen vrijdag.

De afhandeling van de 'slechte leningen' van de LTCB - waar Sumitomo geen trek in heeft - zal naar verwachting een testcase worden voor de sanering van de rest van de industrie.

    • Hans van der Lugt