Introductie Post houdt effectenbeurs wakker

AMSTERDAM, 29 JUNI. De introductie van het post- en koeriersbedrijf TNT Post Groep (TPG) bracht vanochtend nog wat leven in een verder rustige Amsterdamse effectenbeurs. “Vooral voor kleine beleggers is het een hot item”, constateerde een handelaar vanochtend. De AEX maakte vanochtend geen rare sprongen: de belangrijkste index won 4,28 punten tot 1186,58 punten.

Mede als gevolg van de populariteit bij de kleine belegger ging de voormalige PTT Post, afgesplitst van Koninklijke PTT Nederland, bij flinke omzetten fors omhoog. Tegen het middaguur had het postfonds een winst van 6,50 geboekt op 53,50 gulden. Dat is heel wat meer dan waarop menig analist had gerekend. KPN Telecom kon niet profiteren van de scheiding met de postactiviteiten. Het telecomfonds moest één dubbeltje toegeven tot 72,90 gulden.

De stijging van TPG met bijna 15 procent was vanochtend een hoge uitzondering. “Het is hier héél, héél rustig”, verzekerde een makelaar. Er was geen bedrijfsnieuws van enige betekenis, en de beleggers lijken vakantie te vieren. De minieme plusjes en minnetjes op het Damrak resulteerden per saldo in een iets hogere AEX-index. Rust aan het yen-front en een iets hogere dollar verklaren het huidige optimisme, dat ook elders in Europa heerste. Verzekeraar Aegon zette de gestage opmars voort met een stijging van 2,60 op 166,10 gulden. Bankverzekeraar Fortis deed mee aan deze stijging en boekte twee kwartjes winst op 118,10 gulden. Samen met de winst van vorige week heeft de Belgisch/Nederlandse bank-verzekeraar de koersval na de dure koop van de Generale Bank vrijwel goedgemaakt.

Ook Akzo borduurde voort op de vorige week en werd per aandeel 3,70 meer waard op 444,70 gulden. Beleggers lopen vooruit op de splitsing van het aandeel in vieren komende donderdag: bij een lagere koers wordt het aandeel beter verhandelbaar wat vaak een positief effect heeft op de koers.

Philips behoorde vanochtend tot de dalers met een verlies van zeventien dubbeltjes op 171,30 gulden. Ook Baan moest achteruit, met 1,40 gulden eraf op 77,60 gulden.

Op de lokale markt leken alleen de echte fans van de hoofdstedelijke voetbalclub nog vertrouwen te hebben in het sportfonds. Ajax, dat een introductiekoers van 25 gulden kende, sukkelde drie dubbeltjes omlaag naar 23,60.

De Amerikaanse dollar opende vanochtend op de Europese wisselmarkten duidelijk hoger. Een van de eerste koersen in Amsterdam luidde 2,0445 tegen een slot van 2,0365 gulden op vrijdag.

TOKIO Mede door het lichte herstel van de yen was de sfeer op de effectenbeurs van Tokio iets positiever. De Nikkei-index sloot met een winst van 155,69 punten (ruim 1 procent) op 15.365,73. Het bescheiden herstel van de yen en de fusiebesprekingen tussen de noodlijdende bank LTCB en Sumitomo Trust gaven de beleggers wat vertrouwen. In Amsterdam gingen er vanochtend 142,10 yens in een dollar tegen 142,65 aan het eind van de handel van eind vorige week.