Holland Acht roeit 'dramatisch'

AMSTERDAM, 29 JUNI. Pieta van Dishoeck en Eeke van Nes blijven excelleren in de dubbeltwee. De beide roeisters, vorige week al succesvol bij de wereldbeker in Hazewinkel, wonnen gisteren op de Amsterdamse Bosbaan in het omlijstend programma van de Koninklijke Maas Holland Beker met overmacht, van onder meer drie dubbeltweeën uit de Chinese Volksrepubliek.

Van Dishoeck en Van Nes vormen een duo van wereldniveau en zijn daarmee een lichtpunt in het Nederlandse toproeien dat in mineur verkeert. De vrouwen-acht tobde gisteren voort en mannen-bondscoach Kris Korzeniowski legde een bom onder de Holland Acht II. De Amerikaan was ten einde raad over de tweede (zaterdag) en derde plaats (gisteren). “Ik weet niet of de acht wel moet worden afgevaardigd naar Luzern”, zei Korzeniowski.

Hij viel met name over de mentale instelling van de roeiers. “Twijfel en scepsis heersen. Er is geen eenheid. De Australiërs die wonnen, zaten voor het eerst in een acht en zij kwamen op één seconde van het baanrecord. Wij roeiden dramatisch. Ik zou mezelf kunnen verhangen, maar dat helpt ook niet.”

De vrouwen-acht, die in twee jaar tijd twee bondscoaches versleet, toonde afgelopen weekeinde aan nog niet zo te ver zijn dat er bij de WK in september op een finaleplaats mag worden gerekend.