Gemenebest 'hoopvol'; Nigeria breekt uit isolement

ABUJA, 29 JUNI. Nigeria staat op het punt het internationale isolement te doorbreken waarin het belandde tijdens het bewind van de op 8 juni overleden dictator Abacha. VN-chef Kofi Annan vertrekt voor een “dringende missie” naar Nigeria.

Het is intussen niet langer de vraag of 's lands belangrijkste politieke gevangene, de Yoruba-zakenman Moshood Abiola, wordt vrijgelaten, maar of hij nog aanspraak kan maken op zijn mandaat van 1993, toen presidentsverkiezingen door de militairen werden geannuleerd terwijl Abiola aan de winnende hand was.

Het Gemenebest, dat Nigeria in 1995 schorste als lid nadat Abacha schrijver-dissident Ken Saro-Wiwa en negen andere dissidenten van het Ogoni-volk had laten ophangen, ziet “in de manier waarop de nieuwe regering omgaat met onze belangrijkste punten van zorg - democratie, mensenrechten en nationale verzoening - reden tot hoop dat de betrekkingen tussen Nigeria en het Gemenebest worden genormaliseerd”. Dat zei de secretaris-generaal van het de organisatie, Emeka Anyaoko, gisteren na aankomst op het vliegveld van Lagos. Anyaoko heeft vandaag een onderhoud met de nieuwe militaire leider van Nigeria, generaal Abdulsalam Abubakar.

Abubakar sprak zaterdag met leiders van de oppositionele Nationale democratische coalitie (NADECO), die haar basis heeft in het zuidwesten van Nigeria. NADECO ijvert voor onvoorwaardelijke vrijlating van Moshood Abiola, erkenning van diens mandaat van 1993 en overdracht van de macht aan een regering van nationale eenheid onder leiding van Abiola. NADECO-leider Abraham Adesanya toonde zich na afloop ingenomen met het gesprek en zei “geen enkele twijfel meer te koesteren dat Abiola binnen enkele dagen wordt vrijgelaten”. Abubakar en de zijnen stellen als voorwaarde voor Abiola's vrijlating dat hij zijn aanspraken op het presidentschap opgeeft.

De Britse onderminister van Buitenlandse Zaken Tony Lloyd sprak vrijdag namens de Europese Unie met Abubakar. “Wat wij nu zien is welkom, maar het is nog niet genoeg”, aldus Lloyd. De EU zal de (beperkte) sancties tegen Nigeria pas opheffen als Abiola en alle andere politieke gevangenen worden vrijlaten en een begin wordt gemaakt met “waarachtige democratische hervormingen”. Lloyd had niet aangedrongen op de installering van Abiola als president. “De verkiezingen van 1993 waren destijds natuurlijk belangrijk, maar we zijn nu vijf jaar verder”, aldus Lloyd. “Niemand kan op dit moment aanspraak maken op een mandaat, tenzij dit is verleend door het Nigeriaanse volk in vrije en eerlijke verkiezingen”. (AFP, Reuters)