Geen steun voor protestactie rond duel tegen Joegoslavië

DEN HAAG, 29 JUNI. De Tweede-Kamerleden Koenders (PvdA) en De Milliano (CDA) krijgen geen steun voor hun voorstel protestacties te voeren tegen Joegoslavië als dit land vanavond in Toulouse op het WK tegen Nederland voetbalt.

Koenders stelde twee weken geleden voor het Joegoslavische team te boycotten uit protest tegen de Servische schending van de rechten van de mens, onder meer die van de Albanese meerderheid in de Joegoslavische provincie Kosovo. Daarna stelde hij voor, in het PvdA-blad Vlugschrift en op de radio, Nederland met een rouwband te laten spelen en het publiek op te roepen bij het spelen van het Joegoslavische volkslied met de rug naar het veld te gaan staan. Ook bepleitte hij een zo sober mogelijke aanwezigheid van de Nederlandse regering en voetbalbond.

Op Koenders' oproep en die van De Milliano, die pleit voor een minuut stilte voorafgaand aan de wedstrijd, is gisteren negatief gereageerd door onder meer Amnesty International.

Koenders ontkent nu dat hij heeft voorgesteld het publiek te vragen het Joegoslavische elftal tijdens het volkslied de rug toe te keren. Hij wilde slechts staatssecretaris van Sport Erica Terpstra oproepen niet bij de wedstrijd van vanavond aanwezig te zijn.

Volgens de woordvoerder van Terpstra zal zij de wedstrijd bijwonen. Terpstra meent dat protesten alleen zinvol zijn als daar internationaal afspraken over zijn gemaakt. Voor acties zoals een minuuut stilte moeten de Kamerleden zich volgens de woordvoerder van Terpstra maar vervoegen bij de organisatie van het WK.

De Tweede-Kamerfracties van VVD en D66 voelen evenmin voor politieke stellingnames tijdens de wedstrijd van Oranje. Ook binnen de partij van De Milliano, het CDA, is weinig steun voor diens voorstel. Het Tweede-Kamerlid Verhagen (CDA) moet niets hebben van een protestactie: “Er zijn andere middelen om als internationale gemeenschap je onvrede duidelijk te maken, een protestactie vanavond hoort daar niet bij.”

De Joegoslavische international en ex-PSV'er Zeljko Petrovic vindt de voorgestelde protestacties van Koenders en De Milliano “belachelijk”. In een gesprek met deze krant stelt Petrovic dat Joegoslavië “geen wereldkampioen mag worden, omdat het politiek is besmet”. Clarence Seedorf keert terug in het Nederlands elftal, dat vanavond in Toulouse tegen Joegoslavië speelt om een plaats in de volgende ronde. Hij komt in de plaats van Wim Jonk, die de wissel “een enorme domper” noemde. Het is de enige wijziging in Oranje ten opzichte van de wedstrijd tegen Mexico. Patrick Kluivert en Aron Winter hadden er op gerekend te zullen spelen, maar zij staan niet in de basisopstelling.