Franse wedstrijd voetbalpolitiek: Jospin-Chirac 2-1

PARIJS, 29 JUNI. In het Franse kampioenschap voetbalpolitiek staat het voorlopig 2-1 voor Lionel Jospin. De Franse minister-president passeerde zijn rivaal Jacques Chirac gisteren moeiteloos bij de achtste-finalewedstrijd Frankrijk-Paraguay. Niet alleen won Frankrijk in de verlenging, Chirac was in Mozambique en had moeite de media te bedienen.

Nog vóór Frankrijks trainer Aimé Jacquet had kunnen uitleggen hoe het hem gelukt was zijn voorhoede pas na 113 minuten te laten scoren, gaf Jospin in Lens al zijn deskundige verklaring. “Het Franse elftal heeft verschillende kansen gehad voor de rust”, analyseerde de premier, die er handig aan toevoegde dat de Paragyuanen “uitzonderlijk goed en erg technisch” hadden gespeeld.

Jospin had gisteren tot het einde vertrouwen gehouden in de goede afloop. Met kennersogen had hij gezien dat “het Franse elftal, gezien de verlengingen, erg moe is, maar het heeft aan zijn verplichtingen voldaan”.

Ongebruikelijk concreet voegde de regeringsleider er aan toe: “We kunnen winnen van Italië.”

In het verre zuidelijk Afrika, waar Jacques Chirac een bezoek aflegt dat op de Franse televisie aardig concurreert met dat van Clinton aan China, zag de Franse president kans uit een moeilijke hoek nog één commentaartje in de avondjournaals te prikken. De winst op Paraguay was hem “recht naar het hart gegaan”. Wat dat precies betekent wilde hij niet toelichten, maar het leek geen medisch probleem.

Vorige week stevende Chirac op winst af bij het profiteren van een niet-politiek evenement als de WK 98. Altijd op zijn gemak in onserieuze omstandigheden liet hij weten dat keeper zijn voor hem een diep gekoesterde wens was. “Daar komt het aan op snelheid, finesse, spel-intelligentie. Dan ben je de laatste steun en toeverlaat. Dat ligt mij wel.”

Het was aardig geprobeerd, maar gisteren liet Jospin losjes vallen dat hij al had gekeept, in zijn jeugd. Bovendien beloofde hij, na zijn haastig geregelde tochtje naar Lens, alle volgende WK-wedstrijden van Les Bleus te zullen meemaken. Chirac moet snel iets nieuws verzinnen.

    • Marc Chavannes