DOCTOR L

Doctor L. Exploring The Inside World (Polygram 557106)

Exploring The Inside World noemde de Franse producer Doctor L zijn eerste cd. 'The Inside World' kan op verschillende werelden slaan: Doctor L's eigen innerlijk of het binnenste van een machine, bijvoorbeeld. Dit soort verbeeldingen hebben op Exploring The Inside World ook een muzikale vorm: de associaties, korte gedachtenkronkels en mijmeringen van de geest (hier te horen in de steeds wisselende koers van de nummers), zowel als het knarsen van het inwendige van een apparaat.

De Doctor heeft een zielsverwantschap met de Amerikaan Dj Shadow. Maar Doctor L klinkt simpeler. De producer die in het dagelijks leven samenwerkt met onder anderen Neneh Cherry, laat zich hier leiden door eenvoudige drumpatronen die door hun heldere en scherpe klank direct de aandacht trekken. Daar doorheen fladderen korte melodietjes, vorm gegeven met wat er maar voor handen was. Dat kan een overstuurde gitaar zijn, maar ook een onwerelds hol percussie-instrument, drie orgeltonen of gesampelde stemmen van volbloed soulzangers bij wie de woorden letterlijk, want door de Doctor afgeknipt, in de keel blijven steken.

En net als bij Dj Shadow vinden al die losse geluiden uiteindelijk elkaar in een magisch klankbeeld: transparant maar toch ritmisch, abstract en toch verhalend.

    • Hester Carvalho