Directie Ring bouwt nog eigenhandig beursstands

Het computertelefonie-bedrijf Ring kreeg anderhalve week geleden zijn eerste notering op NMax, de startersbeurs voor kleine, jonge bedrijven. Directeur J. Bruggeman heeft vijf jaar lang gewerkt aan de ontwikkeling van de personal computer als telefooncentrale. Nu wil hij gaan oogsten.

AMSTERDAM, 29 JUNI.Ring directeur Job Bruggeman (46) was er al in 1989 van overtuigd dat de telefoon en de computer op zijn bureau geïntegreerd zouden raken. Die integratie is nu technisch gerealiseerd. Maar van een commerciële doorbraak is nog geen sprake. Wanneer dat zover is, weet hij nog niet. “Misschien binnenkort, anders over vijf of over tien jaar.”

Ring maakt met 45 medewerkers software waarmee de computer wordt veranderd in een communicatieknooppunt. Telefoon, fax, email en voice mail worden via de computer geïntegreerd en naar de juiste plek in de organisatie gesluist.

Bruggeman is in 1993 gaan onderzoeken hoe de functies van de telefooncentrale door de pc kunnen worden overgenomen. “De pc heeft de mainframes weten op te heffen, hetzelfde gaat naar verwachting met de telefooncentrales gebeuren,” aldus Bruggeman die de verschuiving naar de pc als een onomkeerbaar proces ziet. “Met goedkope alternatieven trap ik tegen het zere been van de telecombedrijven. Ze moeten de ontwikkeling wel volgen want er wordt in hun eigen achtertuin gespeeld. Ik praat natuurlijk wel met ze. Ook ik heb ze nodig want Ring maakt geen hardware. En als ze me in de toekomst willen overnemen wil ik daar zeker over praten.”

Volgens Bruggeman krijgt de eindgebruiker met zijn vinding de beschikking over meer telecommunicatiemogelijkheden. Binnenkomende lijnen worden zichtbaar op het computerscherm. De beller, mailer of faxer wordt direct herkend en het systeem besluit naar wie of wat de binnenkomende lijn wordt doorgeschakeld. Ook voor kleine bedrijven moet het gebruik van de pc als telefooncentrale op een gebruiksvriendelijke en goedkopere manier onder meer call-center functies kunnen bieden.

Sinds 1994 ontwikkelt Ring de programmatuur. Winst is er volgens Bruggeman nog niet gemaakt. In 1997 werd bij een omzet van twee miljoen gulden zes miljoen verlies geleden. Het product werd nog onvoldoende aan de man gebracht. De directie moest zelf de stands opbouwen op beurzen in het buitenland. Bruggeman startte vorig jaar een verkooporganisatie met acht kantoren in Europa, Azië en Amerika. Met marketingmanagers overgenomen van onder meer Novell en Digital probeert Bruggeman met indirect sales (verkoop via dealers) een doorbraak te forceren.

Ring kijkt daarbij steeds meer naar de klant. Bij een Nederlandse groothandel kunnen bestellingen nu bijvoorbeeld tot drie uur 's nachts worden doorgegeven. Het Ring-systeem verzorgt dan direct een orderbevestiging per fax. Bovendien worden de gegevens naar het logistieke systeem gezonden dat de belading van de vrachtwagens voor de volgende dag regelt. Nog een voorbeeld van commerciële vernieuwing: “Voor een advocatenkantoor ontwikkelden wij een systeem waarbij de bellende klant direct wordt geïdentificeerd, er wordt genoteerd hoeveel tijd er aan hem/haar wordt besteed en de afdeling administratie direct weet waarheen de rekening(en) moet worden gestuurd.”

Bruggeman: “Ik verwacht dit jaar een omzet van vijftien miljoen te behalen en volgend jaar uit de rode cijfers te zijn.”

In ontwikkelingscentra in Toronto en Parijs ontwikkelt Ring met circa zestien ingenieurs de software. In Parijs gebeurt dat grotendeels met direct van de universiteit komende ingenieurs die via het netwerk van de technisch directeur instromen.

De investeerders van het eerste uur waren hoofdzakelijk vermogende particulieren. Zij wilden graag dat Ring de stap naar beurs zou nemen zodat ze zelf eenvoudig uit deze belegging kunnen stappen. Bruggeman, die daarvoor nog nooit een beursgang had overwogen, had daar wel oren naar. “Een beursgenoteerd publiek bedrijf heeft voor potentiële werknemers en voor klanten een betere uitstraling.” Ook een optieregeling achtte hij noodzakelijk voor Ring. “Toppers op de arbeidsmarkt willen opties van het eigen bedrijf.”

Aanvankelijk overwoog Bruggeman om naar Nasdaq, de Amerikaanse beurs voor technische bedrijven, te stappen. Nadat in 1997 de NMax in Amsterdam van start ging stapte Bruggeman weer snel van dat idee af. Hij bood een miljoen aandelen aan op deze beurs die wegvlogen. “We zijn een Nederlands bedrijf en willen graag een beursnotering in Nederland.” De beleggers zijn in ieder geval zeer enthousiast over het kleine bedrijf. Ring ging anderhalve week geleden naar de beurs met een uitgifteprijs van 18 gulden. Vanmorgen noteerde Ring 41 gulden.

    • Maarten Veeger