Chirac 'begrijpt' visie Duisenberg

ROTTERDAM, 29 JUNI. De Franse president Chirac zegt “te begrijpen” dat president Duisenberg van de Europese Centrale Bank “om principiële redenenen” het initiatief voor zijn vertrek bij de ECB bij zichzelf wil houden. Dit heeft Chirac dit weekeinde in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad gezegd tegen het Franse persbureau AFP, in een reactie op uitspraken van Duisenberg in deze krant. De Franse president brengt een bezoek aan zuidelijk Afrika.

Chirac reageerde hiermee op uitspraken van Duisenberg in een vraaggesprek met deze krant. Duisenberg ontkende daarin dat hij Chirac persoonlijk heeft toegezegd om na vier jaar vrijwillig te vertrekken als president van de ECB.

Chirac had twee weken geleden in een vraaggesprek met de Britse BBC gezegd dat Duisenberg hem als een 'gentleman' zijn woord heeft gegeven. Chirac zei gisteren nogmaals “geen enkele twijfel te hebben dat Duisenberg zich aan zijn woord zal houden”.

Duisenberg heeft echter ontkend dat er ooit een persoonlijk onderhoud is geweest, maar dat de Britse premier Blair in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Europese Unie er bij aanwezig was. Die ontmoeting vond plaats op zaterdag 2 mei in Brussel, toen de regeringsleiders van de Europese Unie beslisten dat de Economische en Monetaire Unie van start zou gaan met elf landen, en ook beslisten dat Duisenberg de eerste president van de ECB zou zijn. Chirac stond er destijds op dat Duisenberg na vier jaar plaats zou maken voor de Franse kandidaat, Jean Claude Trichet. Duisenberg heeft daarop voor de regeringsleiders een verklaring voorgelezen waarin hij stelde dat hij in ieder geval vier jaar zou blijven, en dat een beslissing om daarna af te treden alleen de zijne zou zijn.

In het vraaggesprek in deze krant sluit hij niet uit dat hij de ambtstermijn van 8 jaar vol maakt.