Begrafenis Matoub demonstratie van woede en verdriet

TAOURIRT MOUSSA, 29 JUNI. Duizenden Berbers hebben gisteren de begrafenis van de donderdag vermoorde Algerijnse Berberzanger Lounes Matoub in zijn geboortestreek Kabylië veranderd in een demonstratie van woede en verdriet.

Maar er werden, in tegenstelling tot de voorgaande twee dagen, geen incidenten gemeld. De moord op de zanger, die zich altijd duidelijk uitsprak tegen het fundamentalisme en voor de zaak van de Berbers, wordt algemeen toegeschreven aan de zeer gewelddadige Gewapende Islamitische Groep (GIA), maar de woede richt zich ook tegen de Algerijnse regering wegens haar Arabiseringspolitiek.

In een ongekende situatie in het Berberse berggebied van Kabylië voegden boeren, van wie velen de hele nacht hadden gelopen, zich bij stadsbewoners in het bergdorp Taourirt Moussa, 90 kilometer ten oosten van Algiers, om Matoub de laatste eer te bewijzen. Ongebruikelijk, want niet in overeenstemming met de islamitische zeden, was ook de massale aanwezigheid van vrouwen.

Het huis van Matoub en de tuin waar hij werd begraven, de straten van het dorp en de wegen ernaar toe werden overspoeld door de menigte rouwenden. Er waren geen vertegenwoordigers van de overheid, maar premier Ahmed Ouyahia liet in een verklaring weten dat alle Algerijnen van de “laffe moord” op de zanger met verdriet en verbijstering hadden kennis genomen. Hij riep op tot kalmte in de provincies Tizi Ouzou en Bejaia, en zwoer dat Algerije de strijd tegen “terrorisme”, de officiële benaming van moslim-extremistisch geweld, zou voortzetten.

Maar op de begrafenis werd de leus “Pouvoir assassin” aangeheven - regering moordenaar - en er werden stenen gegooid naar een oppositiepoliticus omdat hij, omgeven door lijfwachten, voor de gouverneur van de provincie werd aangezien.

“We zijn geen Arabieren”, schreeuwden sommige aanwezigen in een verwijzing naar de Arabiseringswet die komende zondag van kracht wordt. Matoub en andere Berber-activisten hebben jarenlang gestreden voor erkenning van de Berber-taal Tamazight als officiële taal naast het Arabisch. Maar in plaats daarvan mag met ingang van 5 juli alleen nog Arabisch worden gebruikt in officiële stukken, het onderwijs en in zakelijke transacties. De maatregel wordt beschouwd als een actie van de regering om aanhangers van fundamentalistische bewegingen aan zich te binden.

Bij de onlusten van vrijdag en zaterdag volgend op de moord op de zanger, waarbij zeker drie doden vielen, werden systematisch Arabischtalige opschriften van gebouwen in Tizi Ouzou gesloopt en overheidsgebouwen aangevallen. Demonstranten staken onder andere benzinestations en een kantoor van de Nationale Bank van Algerië in brand. Zaterdag werd oproerpolitie gestationeerd in de stad, die tijdens de rellen zware schade heeft opgelopen. Ook in andere steden in het gebied braken onlusten uit. (AP, Reuters, AFP)