Afwijking in bloed personeel vliegveld

AMSTERDAM, 29 JUNI. Ongeveer 55 werknemers van de luchthaven Schiphol kampen met klachten over vermoeidheid, concentratiestoornissen en spier- en gewrichtspijnen. Behandelend internist R. Kurk wil uitzoeken of deze klachten verband houden met de opslag van restanten van de in 1992 neergestorte El Al-Boeing in hangar 8 op Schiphol-Oost.

Volgens de internist is het grote aantal patiënten met dezelfde klachten “zeer opmerkelijk”, maar een conclusie over de oorzaak kan hij nog niet trekken. “Het is ingewikkeld te achterhalen waar het probleem vandaan komt. We houden rekening met een gezamenlijke oorzaak, maar voordat er conclusies worden getrokken moet nog veel onderzoek worden gedaan”, aldus Kurk. Een verband tussen de opslag van de restanten van het EL AL-vliegtuig en de klachten van de werknemers noemt de internist “zeer speculatief”.

De 55 medewerkers van Schiphol voerden verschillende werkzaamheden uit, verspreid over het terrein van de luchthaven. Ook de aanvang van de klachten loopt uiteen: bij de eerste patiënten begonnen de problemen al vijf jaar geleden, bij de laatsten dateren de klachten van vorig jaar. Internist Kurk, gespecialiseerd in vermoeidheidsklachten, kreeg ongeveer een jaar geleden te maken met de Schiphol-werknemers, nadat huisartsen hun patiënten naar hem hadden doorverwezen.

Onder het luchthavenpersoneel ontstond grote onrust nadat bekend werd dat de wrakstukken van de Boeing van El Al mogelijk verarmd uranium en militaire goederen bevatten. Kurk: “Mensen zijn geschrokken van die verhalen, en leggen zelf een verband met hun klachten. De patiënten hebben wel verklaard dat zij dichtbij de loods hebben gewerkt, maar uit medisch oogpunt is zo'n verband speculatief. De overeenkomstige klachten kunnen toeval zijn of een andere oorzaak hebben.”

Bloedonderzoek heeft aangetoond dat de klachten veroorzaakt worden door een tekort aan stoffen die de energiehuishouding in cellen regelen. Naast vermoeidheid kampt een aantal werknemers ook met maagproblemen en slaapstoornissen. De klachten zijn met medicijnen redelijk goed te verhelpen. Volgens Kurk komen soortgelijke klachten vaker voor.

Het onderzoek van Kurk staat los van een inventarisatie die het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam onlangs is gestart. Hulpverleners en bewoners kunnen hun problemen melden. Zeshonderd mensen hebben dat inmiddels gedaan.