Afspraken Clinton en Jiang

Enkele afspraken die in Peking zijn gemaakt tussen president Clinton en president Jiang Zemin:

Mensenrechten. De ministers van Buitenlandse Zaken hervatten de dialoog over de mensenrechten die werd opgeschort nadat de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken, John Shattuck, in 1994 in Peking een ontmoeting had met inmiddels vrijgelaten dissident Wei Jingsheng

Kernwapens. China en de VS zullen hun strategische kernraketten niet meer op elkaar richten. De VS sloten ruim 4 jaar geleden met Rusland een soortgelijk akkoord. Washington en Peking willen voorkomen dat goederen of technologie worden geëxporteerd die kunnen bijdragen aan de nucleaire en raketprogramma's van onder meer India en Pakistan.

Chemische wapens: China breidt de lijst uit met chemische producten die het niet meer zal exporteren om zo de fabricage van chemische wapens te voorkomen. Beide landen verscherpen hun controle op de export van apparatuur en chemicaliën.

Landmijnen. Samenwerking om de export van mijnen te verhinderen en om het opruimen van mijnen te bevorderen.

Technologie. China stemt in principe in met inspecties waardoor de VS kunnen verifiëren dat uitgevoerde Amerikaanse technologie niet wordt gebruikt voor militaire doeleinden.

Militaire uitwisseling. Militairen uit beide landen zullen in de “nabije toekomst” over en weer elkaars oefeningen observeren. De marines van beide landen gaan samenwerken.

Milieu. China krijgt hulp bij het beperken van het gebruik van steenkool om de milieuvervuiling te beteugelen.

Privatisering. De Amerikaanse overheid, bedrijven en andere groeperingen in de privésector gaan China helpen bij het commercialiseren van de huisvestingsmarkt en het ontwikkelen van programma's voor sociale zekerheid, pensioenen en verzekeringen.