WK voetbal

Dit weekeinde worden er vier van de acht wedstrijden in de tweede ronde gespeeld. De NOS zendt ze rechtstreeks uit, vandaag: Italië-Noorwegen (16.30u.) en Brazilië-Chili (21.00 uur); moren: Frankrijk-Paraguay (16.00u.) en Nigeria-Denemarken (21.00 uur). Het WK gaat nu verder in een knock-outsysteem zodat elke wedstrijd een winnaar zal opleveren. Als het na negentig minuten nog gelijk staat, wordt er 2x15 minuten verlengd en is er daarna nog geen beslissing gevallen, dan zullen er strafschoppen moeten worden genomen.

Bij het vorige WK van '94 moesten er twee duels in de achtste finale worden verlengd. Eén daarvan, Bulgarije-Mexico, werd uiteindelijks zelfs via penalty's beslist. De Bulgaren wonnen en haalden toen zelfs de halve finale. Nu werden ze al in de eerste ronde uitgeschakeld.

Van de acht landen die vandaag en morgen spelen, stonden er in 1994 slechts drie ook in de tweede ronde. Dat zijn titelhouder Brazilië, Italië en Nigeria.

Op papier lijkt Brazilië-Chili dit weekeinde de meest interessante krachtmeting. De twee Zuid-Amerikaanse landen speelden al vaak wedstrijden vol vuur tegen elkaar. De Chilenen zullen vanavond in het Parc des Princes vechten voor wat ze waard zijn tegen hun oude rivalen. De laatste keer dat beide landen elkaar in een WK-eindronde troffen was in de halve finale in 1962. Chili verloor toen in eigen land met 4-2 van de latere wereldkampioen.