VS en China 'partners, geen tegenstanders'

PEKING, 27 JUNI. De Chinees-Amerikaanse overeenkomst van vanochtend om niet langer nucleaire raketten op elkaar te richten “bewijst dat de Verenigde Staten en China partners zijn, geen tegenstanders”.

Dit zei de Chinese president Jiang Zemin vanochtend in Peking tijdens een persconferentie met zijn Amerikaanse ambtgenoot Clinton na enkele uren van topoverleg. Jiang zei tevens dat zijn land “in geen enkele omstandigheid” als eerste kernwapens zal gebruiken.

Clinton ging tijdens dezelfde persconferentie uitvoerig in op het neerslaan van de protesten in 1989 op het Plein van de Hemelse Vrede. “Daar verhieven negen jaar geleden Chinese burgers van alle leeftijden hun stem voor democratie”, zei Clinton. “Afgezien van al onze overeenkomsten, we zijn het nog steeds oneens over wat toen gebeurde. Ik geloof en het Amerikaanse volk gelooft dat het gebruik van geweld en het tragische verlies van levens verkeerd was.”

Beide presidenten toonden zich tevreden over de ontwikkeling van de relatie tussen hun landen. Clinton maakte duidelijk dat hij deze nog verder wil versterken. “Onze vriendschap zal misschien niet perfect zijn. Dat is geen enkele vriendschap, maar ik hoop dat zij eeuwig zal duren”, zei de Amerikaanse president.

Hij vroeg begrip en respect “voor de enorme uitdagingen” waarvoor China staat. Clinton wil met zijn bezoek het Amerikaanse publiek ervan doordringen dat China in de afgelopen jaren belangrijke en positieve ontwikkelingen heeft doorgemaakt en dat de betrekkingen met Peking van essentieel belang zijn voor de VS en voor het behoud van internationale politieke stabiliteit. Een dergelijk beleid heeft evenwel een prijs. De structurele vermindering van de kritiek van de regering-Clinton op China's situatie van de rechten van de mens is volgens het merendeel van het Amerikaanse Congres en de publieke opinie onverkwikkelijk.