Vooruitgang bij vinden van besparingen; Kabinetsformatie:

DEN HAAG, 27 JUNI. De onderhandelaars van PvdA, VVD en D66 hebben gisteren bij de formatie van een nieuw paars kabinet een geringe vooruitgang geboekt bij het vinden van bezuinigingsposten.

Het is echter zeer onzeker of er een bedrag van ongeveer 7 à 7,5 miljard aan bezuinigingen gevonden zal worden dat nodig is om geld vrij te maken voor extra personeel in de gezondheidzorg, verkleining van de schoolklassen en andere belangrijke wensen van de drie paarse partijen.

Dat heeft VVD-leider Bolkestein gisteravond namens de drie onderhandelaars meegedeeld. Samen met de drie informateurs Kok, Borst en Zalm hebben de onderhandelaars gisteren bijna de hele dag de mogelijkheden voor nieuwe bezuinigingen nagelopen. Tot voor kort ging men daarbij uit van een bedrag van ongeveer 6 miljard. Extra bezuinigingen van 1 à 1,5 miljard lijken echter nodig om aan de belangrijkste wensen tegemoet te komen.

Bij de PvdA gaat men er van uit dat als die bezuinigingen niet gevonden worden, VVD en D66 alsnog bereid zullen zijn financiële meevallers als gevolg van meevallende economische groei in te zetten voor de extra uitgaven. Dat zou betekenen dat delen van geplande uitgaven, bijvoorbeeld voor klassenverkleining of voor een verlaging van de belastingtarieven, afhankelijk worden gemaakt van de toekomstige economische groei.

Paars I bestemde de meevallers altijd voor verlaging van het financieringstekort of voor verdere lastenverlichting. VVD en D66 willen ook voor het tweede paarse kabinet aan deze praktijk vasthouden.

Gisteren bleek ook dat de drie onderhandelende partijen het nog niet eens zijn over een beperking van de maximumsnelheid op de autowegen. PvdA-onderhandelaar Wallage had afgelopen woensdag nog gezegd dat de drie het eens waren over een beperking tot 100 kilometer per uur op de autsnelwegen in de Randstad tussen 7.00 en 19.00 uur. Daarna zou het nu geldende regiem van kracht zijn: voor sommige wegen 100, voor andere 120 kilometer per uur.

Bolkestein was woendag niet bij die uitleg aanwezig. Gisteravond zei de VVD-leider echter dat de drie onderhandelende partijen willen laten uitzoeken in hoeverre een verhoging mogelijk is van het aantal snelwegen waar na 19.00 uur 120 kilometer per uur gereden mag worden. Dit onderzoek vindt plaats op aandringen van de VVD.

Volgende week zullen informateurs en onderhandelaars verder praten over de bezuinigingen en uitgaven.