Twijfel over strafschop weggenomen op Internet

ROTTERDAM, 27 JUNI. De omstreden strafschop die dinsdag de beslissing bracht in het duel Brazilië-Noorwegen (2-1), was wel degelijk terecht. Dat blijkt uit televisiebeelden van een Noorse cameraploeg die deze week op Internet zijn gezet (www.nrk.no/vm98).

Na een duel tussen de Braziliaanse verdediger Baiano en de Noorse spits Flo wees de Amerikaanse scheidsrechter Baharmast in de 89ste minuut naar de stip. Rekdal benutte de strafschop. Daarmee plaatste Noorwegen zich voor de achtste finales van het WK en kon Marokko naar huis, ondanks een 3-0 overwinning op Schotland. De Marokkaanse ploeg voelde zich bestolen.

Arbiter Baharmast werd fel bekritiseerd omdat op de beelden van de Franse televisie geen overtreding was te zien en Flo werd ervan beschuldigd dat hij zich opzettelijk had laten vallen. Op het beeldfragment dat de Noorse tv op Internet zette, is echter duidelijk vast te stellen dat Baiano wel in de fout ging door Flo met zijn linkerhand aan zijn shirt te trekken.

“We denken dat dit de eerste keer is dat de twijfel over een discutabele beslissing op deze manier is weggenomen”, zei de Noorse tv-producer Odd Kodefloss in het Engelse dagblad The Times. “De beelden spreken voor zich.”