Splitsing KPN en TPG is bekrachtigd; Aandeelhouders stemmen in

DEN HAAG, 27 JUNI. De splitsing van KPN in een post- en een telecombedrijf is een feit. De aandeelhouders van Koninklijke PTT Nederland (KPN) hebben gisteren op een buitengewone vergadering van aandeelhouders de afsplitsing van de TNT Post Groep (TPG) formeel bekrachtigd.

Het telecombedrijf gaat op eigen voet verder als 'Koninklijke KPN NV', de post-, express- en logistiekactiviteiten worden ondergebracht bij TPG. Aandeelhouders van KPN krijgen voor elk aandeel KPN twee nieuwe aandelen, één van KPN Telecom en één van TPG, dat vanaf maandag beursgenoteerd is in Amsterdam, New York, Londen en Frankfurt.

De huidige bestuursvoorzitter van KPN, W. Dik, blijft die functie bekleden bij KPN Telecom. A. Scheepbouwer wordt voorzitter van de Raad van Bestuur bij TPG. Dik en Scheepbouwer, die tot gisteren nog samen in de Raad van Bestuur van KPN zaten, deelden het bedrijf symbolisch in tweeën door een postzegel van 1,60 gulden in twee postzegels van 80 cent te scheuren: een TPG- en een KPN-postzegel. De zegels komen maandag ook in een oplage van vijf miljoen op de markt.

Dik noemde “gebrek aan synergie” een belangrijke reden voor de splitsing. Een voordeel voor beleggers is dat de aandelen transparanter worden. Van het aandeel KPN was moeilijk vast te stellen welk deel van de resultaten behaald werd door post en welk deel door telecom. “Dat zijn ook twee hele andere markten. Door de splitsing kunnen we elkaars expansie niet in de weg staan”, aldus Dik.

Het contact tussen de bedrijven wordt niet helemaal verbroken. “Bij het uitzwaaien van TPG zou ik willen zeggen: laat nog eens wat van jullie horen”, zei Dik. “Als zij blijven schrijven, blijven wij bellen”, reageerde Scheepbouwer.De aandeelhouders keurden behalve de splitsing ook enkele statutenwijzigingen goed, deels aanbevelingen van de commissie Peeters voor verbetering van het bestuur van grote ondernemingen. De vertegenwoordiger van aandeelhouders ABP en het Spoorwegpensioenfonds vond de veranderingen veel te mager. “Een gemiste kans voor KPN om zich los te maken van de grote mate vanzeggenschap die de overheid als bijzonder aandeelhouder heeft.” Volgens Dik brengen de concessies die het voormalige staatsbedrijf heeft voor de verspreiding van post en het beheer van het Telecomnet dat nu eenmaal met zich mee.