Selectie; Telvisie; Zondag

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Discussie met Kosovaren en Joegoslaven over de vraag of er sprake is van een fout politiek signaal nu Oranje maandag tegen Joegoslavië moet voetballen. Ned.3, 12.05-13.00u.

Studio Noorderlicht. In deze voorlopig laatste aflevering over wetenschappelijke actualiteiten de campagne tegen het toelaten van bepaalde bestrijdingsmiddelen en de grenzen van de genetica. Ned.3, 20.04-20.35u.

Lopende zaken. Het spoor als vrije markt, de trein als concurrerend product. Twee weken geleden staakten machinisten tegen de verzelfstandigde NS die meer treinen met minder machinisten laat rijden. Reportage over twee NS-conducteurs die in Engeland onderzoek doen naar de gevolgen van privatisering. Ned.3, 21.36-22.16u.

Diogenes. Na het uitroepen van de Intifada werd Israel behalve met geweld ook met veel Palestijnse gevangenen geconfronteerd. Met enkele ex-gevangenen en bewakers worden herinneringen opgehaald. Ned.3, 22.16-23.22u.

Estafette. In deze eerste aflevering van een nieuwe reeks gesprekken met hedendaagse theologen de voormalige zen-boeddhist Ichiro Okumura. Hij is in Japan een van de bekendste voorlopers op het gebied van de interreligieuze dialoog tussen christenen en boeddhisten. Ned.1, 22.59-23.40u.

DOCUMENTAIRES

Oscar. Eigentijdse film waarin de schrijver Oscar Wilde als 's werelds eerste rock 'n' roll-ster door o.a. Morrissey, Boy George, Hugh Grant en Pet Shop Boy Neil Tennant wordt geportretteerd. Zij beschrijven Wilde als een vechter, een minnaar, een rebel en een zelfverzekerde manipulator van zijn eigen imago. Ned.3, 17.00-18.00u.

Fraudbusters. Slot van een driedelige serie over de werkzaamheden van de Serious Fraud Office, de controversiële eenheid die tien jaar geleden werd opgericht. Vanavond over de oprichting van de SFO met het doel de ergste financiële excessen van de jaren '80 aan te pakken. BBC2, 20.00-20.50u.

SPORT

Villa BvD Café au lait. Henk van Dorp, Jan Mulder en Frits Barend volgen in Frankrijk de verrichtingen van het Nederlands voetbalelftal tijdens de Wereldkampioenschappen. RTL4, 11.00-12.00u.

MUZIEK

Tokyo Waltz. Verslag over de cellist Yo-Yo Ma, country-muzikant Mark O'Conner en bassist Edgar Meyer die de voorbereidingen treffen voor een bijzonder concert in Tokio. Met opnamen van hun spel, gesprekken en beelden van de stad. Ned.3, 11.00-12.00u.

Hoogtepunten North Sea Jazz. Hoogtepunten uit eerdere edities met optredens van het Cyrus Chestnut Trio (Cyrus Chestnut piano, Steve Kirby, bas en Alvester Garnett, drums) en het Geri Allen Trio (Geri Allen, piano, Ralphe Armstrong, bas en Lenny White, drums). Ned.3, 16.00-17.00u.

Musik und Lanschaft. Op 18 april 1998 vond in Baden-Baden het eerste Karajan-festival plaats. Afl.: Internationale Festspiele Baden-Baden. Duitsl.2, 22.50-23.20u.

FILM

Radioland Murders (Mel Smith, 1994, VS). Door George Lucas bedachte, opgewonden klucht reconstrueert een hectisch avondje Amerikaans live-radio anno 1939. Toch al overspannen medewerkers zien zich geconfronteerd met een mysterieuze moordenaar. SBS6, 11.25-13.10u., onderbroken door reclame.

Making the Grade (Dorian Walker, 1984, VS). Routine-tienerkomedie. Verwend rijk kereltje huurt plaatsvervanger voor op school. Met Judd Nelson. SBS6, 14.00-15.50u., onderbroken door reclame.

Wenn die Heide blüht (Hans Deppe, 1960, West-Duitsland). Heimatfilm met Walter Richter. Uit Amerika teruggekeerde boerenzoon bewijst zijn onschuld. Duitsl.2, 15.25-17.00u.

. La victoire en chantant / Black and White in Colour (Jean-Jacques Annaud, 1976, Frankrijk/West-Duitsland). Speelfilmdebuut van latere regisseur van o.a. La guerre du feu en Name of the Rose kreeg in 1977 Oscar als beste niet-Amerikaanse film. Innemende satire portretteert half dozijn Franse kolonisten die zich in het Afrika van 1915 een jaar na dato realiseren op voet van oorlog te staan met hun Duitse collega's even verderop. Verdund venijn. RTL5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

My Life (Bruce Joel Rubin, 1993, VS). Terminale patiënt Michael Keaton doet aan zelfonderzoek en maakt een videoband met tips voor zijn nog ongeboren zoon in beschamende therapie-film. Ook met Nicole Kidman. SBS6, 21.00-23.10u., onderbroken door reclame.

. Pillow Talk (Michael Gordon, 1959, VS). Heerlijke romantische komedie met Doris Day en Rock Hudson die via een gezamenlijke huistelefoon verliefd worden, zonder zich te realiseren dat ze een hekel hebben aan elkaar. Dubbelzinnigheden en snedige dialogen. BBC2, 21.00-22.40u.

. Mad Dog and Glory (John McNaughton, 1993, VS). Robert De Niro geeft magnifiek gestalte aan de schuchtere Wayne, een verlegen politieman die van een gangster (Bill Murray!) een ongebruikelijk cadeautje krijgt. Gevolg is een prachtige onsentimentele romance waarin de regisseur van Henry: Portrait of a Serial Killer laat zien hoe ongewoon gewone mensen kunnen zijn. BBC2, 23.10-0.40u.

. Die Ehe der Maria Braun (Rainer Werner Fassbinder, 1978, West-Duitsland). Eerste en beste aflevering in Fassbinders serie over de sterkte van kwetsbare vrouwen in het Wirtschaftswunder-Duitsland van de jaren vijftig. In theatrale geschiedenis ziet romantische heldin Hanna Schygulla haar gevoelens verraden door een abjecte realiteit. Duitsl.1, 23.30-1.25u.

. Dick Tracy (Warren Beatty, 1990, VS). Zelfs voor Hollywoodbegrippen verbluffend vormgegeven verfilming van Chester Goulds in 1931 voor het eerst gepubliceerde misdaadstrip. Achter het stripidioom, het consequente gebruik van primaire kleuren, de ingenieuze trucages, de overdonderende grotestadsdecors en de gestileerde kostumering schuilt helaas een film die zo plat is als een dubbeltje. Met Beatty zelf, Madonna en (onherkenbaar gegrimeerd) Al Pacino en Dustin Hoffman. BBC1, 0.05-1.45u.

. Baptême (René Féret, 1989, Frankrijk/België). Poëzie van het alledaagse kenmerkt autobiografisch gekruide kroniek waarin regisseur Féret het leven van zijn ouders verbeeldt in een Noord-Franse mijnstreek tussen 1935 en 1962. Met Valérie Stroh, Jean-Yves Berteloot. Duitsl.2, 1.15-3.15u., tweetalig.

. So Long at the Fair (Terence Fisher & Anthony Darnborough, 1950, Engeland). Degelijk en onderhoudend melodrama. Jean Simmons raakt in paniek wanneer tijdens de Parijse Wereldtentoonstelling van 1889 haar broer plotsklaps verdwijnt en zijn bestaan vervolgens door iedereen wordt ontkend. Ook met Dirk Bogarde. Maandag, BBC2, 11.40-13.00u., zwart-wit.

La garce (Christine Pascal, 1984, Frankrijk). Warrig, niet-chronologisch verteld drama volgt de door verkrachting en moord gekenmerkte levenswandel van Isabelle Huppert en Richard Berry. Morgen, TV5, 13.00-15.00u.

En nagesynchroniseerd:

Quintet (Robert Altman, 1978, VS). Duitsl.2, 23.20-1.10u.; The Shopworn Angel (H. C. Potter, 1938, VS). Duitsl.1, 1.35-3.00u., zwart-wit.