Selectie; Televisie; zaterdag

ACTUALITEITEN

Nova. De peilingen in de politieke barometer en een verslag van het congres over kinderontvoeringen naar het buitenland door gescheiden ouders. Ned.3, 22.15-22.45u.

DOCUMENTAIRES

Het allochtoon videocircuit. Een groep Berbers uit het Rif-gebergte in Noord-Marokko (de Imazighen) wordt ingewijd in een belangrijk aspect van hun cultuur, de poëzie of zoals zij het noemen Tekissessin (verhalen). Ned.3, 13.05-13.39u.

DRAMA

London's burning. Eerste aflevering van een tiendelige dramaserie die brandweerlieden in de Britse hoofdstad volgt in hun werk en leven. Spanning en gevaar, maar ook vriendschap en humor lopen als een rode draad door het vaak harde bestaan van de brandweermannen. Ned.3, 19.36-20.30u.

SPORT

TT-Assen. Rechtstreeks verslag van de Grote Prijs van Nederland in Assen die voor de 68ste keer wordt gehouden. Ned.2, 11.00-16.15u.

Tennis. Live uit Londen beelden van het tennistoernooi van Wimbledon. Ned.1, 15.00-18.00u.

AMUSEMENT

Op reis. Slot van een serie over ongewone vakantiebestemmingen met vanavond ouders die in Frankrijk puffend en steunend achter hun kinderen aansjokken tijdens een bergbeklimming; het pretpark De Efteling dat zich steeds moet vernieuwen en volwassen mannen en vrouwen die naar veldjes trekken om complete veldslagen na te spelen. Ned.3, 19.07-19.36u.

Twee voor twaalf. In de eerste aflevering van deze quiz in dit seizoen proberen Relus ter Beek, commissaris van de koningin in Drenthe en zijn ex-voorlichter Bert Kremmers door te gaan voor de derde ronde. Gisteren in TV-vooraf besproken. Ned.3, 20.30-21.05u.

MUZIEK

Cubaanse nacht in het Concertgebouw. Cocktail van Cubaanse muziek met de bruisende afsluiting op 21 juni j.l. van het Amsterdams Roots Festival in het Concertgebouw. De optredens worden afgewisseld met interviews, archiefbeelden en demonstraties van Cubaanse dansstijlen. Eerder op de avond (18.30-19.04u.) wordt van hetzelfde festival een kinderprogramma uitgezonden met optredens van Circus Ethiopië en Circus Rotjeknor. Ned.1, 23.10-0.06u.

Glastonbury 98. Verslag van de tweede dag van dit driedaags muziekfestival, met optredens van o.a. Blur en fragmenten uit de optredens van Underworld, Placebo, Roni Size & Reprazent en Mansun. BBC2, 0.35-3.05u.

KUNST

De Nederlandse kinderjury 1998. De Kinderjury 1998 maakt de beste twee kinderboeken uit 1997 voor de leeftijdscategorieën van 6 tot en met 9 en van 10 tot en met 12 jaar bekend. Ned.3, 17.00-17.30u.

Kunst... omdat het moet. Herhaling van de in oktober vorig jaar uitgezonden documentaire over beeldend kunstenaar David Hockney, waarin hij op boeiende en humoristische wijze vertelt over zijn filosofische opvattingen, zijn homoseksualiteit, zijn leven en zijn kunst. Sinds 1978 woont de Brit Hockney in Californië. Ned.2, 0.06-1.02u.

FILM

Kinderarzt Dr. Fröhlich (Kurt Nachmann, 1971, West-Duitsland). Ouderwetse doktersdraak met Roy Black als altruïstische kinderarts. Duitsl.1, 13.30-15.00u.

Gung Ho! (Ray Enright, 1943, VS). Propagandistische actiefilm over de Amerikaanse aanval op het door de Japanners beheerste eilandje Makin. Met Randolph Scott, Grace MacDonald. SBS6, 13.35-15.30u., onderbroken door reclame.

L'homme de Rio (Philippe de Broca, 1964, Frankrijk). Eerste wereldsucces van Jean-Paul Belmondo is een amusante avonturenfilm waarin hij als een soldaat met verlof zijn ontvoerde verloofde Françoise Dorleac tot in Rio de Janeiro achtervolgt. RTL4, 14.30-16.30u., onderbroken door reclame.

Airheads (Michael lehmann, 1994, VS). Klucht is wel omschreven als 'Wayne's World meets Dog Day Afternoon'. Drietal metal heads bezet radiostation teneinde hun muziek de ether in te krijgen. SBS6, 19.00-20.40u., onderbroken door reclame.

.La Diagonala du Fou (Richard Dembo, 1984, Frankrijk/Zwisterland). Oscar voor de beste niet-Engelstalige film ging in 1985 verrassend naar dit verdienstelijke debuut van opera-regisseur Dembo. Russische schaakgrootmeester Michel Piccoli verdedigt in Genève de wereltitel tegen onstuimige landgenoot Alexandre Arbatt die vijf jaar eerder naar het Westen overliep. Diens vrouw Liv Ullmann, die nog vastzit in de Sovjet-Unie, wordt ingezet in psychologische oorlogsvoering. RTL5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Keetje Tippel (Paul Verhoeven, 1975, Nederland). Tot dan toe duurste Nederlandse speelfilm (3 miljoen gulden), gebaseerd op de boekjes die Neel Doff begin deze eeuw schreef over haar jeugd in de Amsterdamse sloppen en haar leven als straathoer en maintenee, gaat gebukt onder fragmentarische vertelstructuur. Andermaal overwint het opportunisme in Verhoevens visie op het (prostitutie)leven. Met Monique van de Ven, Rutger Hauer, Walter Kous, Peter Faber, Carry Tefsen. Veronica, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

A Table for Five (Robert Lieberman, 1983, VS). Triviaal melodrama wordt geteisterd door de Amerikaanse mythe van een 'normaal' gezinsleven. Gescheiden Jon Voight neemt zijn drie kinderen mee op een peperdure cruise. Dan ontvangt de marconist het bericht dat moeder is verongelukt en stiefvader per ommegaande de kinderen opeist. Ned.1, 20.34-22.37u.

Dying Young (Joel Schumacher, 1991, VS). Volgens Hollywoodwetten esthetisch en sentimenteel verantwoorde smartlap. In het aangezicht van een ongeneeslijke ziekte overwint de liefde tussen verpleegster Julia Roberts en leukemie-patiënt Campbell Scott het milieuverschil. Film gaat niet over pijn en verlossing, maar over netjes doodgaan. SBS6, 20.40-22.45u., onderbroken door reclame.

.Heavenly Creatures (Peter Jackson, 1994, Nieuw-Zeeland/Duitsland). Zie Film-vooraf. BBC2, 22.00-23.30u.

Assassination (Peter Hunt, 1987, VS). Vehikel voor Charles Bronson is actiethriller. Als veiligheidsagent dient hij zich te ontfermen over eigenwijze presidentsvrouw Jill Ireland. SBS6, 22.45-0.25u., onderbroken door reclame.

L'Ange noir (Jean-Claude Brisseau, 1994, Frankrijk). Glossy thriller-drama met Sylvie Vartan als fatale echtgenote van gefortuneerde magistraat Michel Piccoli. Ze beweert uit zelfverdediging een moord te hebben gepleegd. Advocaat Tcheky Karyo ontrafelt haar obscure verleden. Belg.1, 23.20-0.55u.

Dragon: The Bruce Lee Story (Rob Cohen, 1993, VS). Atletische biopic is een van blinde liefde getuigende hommage aan de krijgskunstenaar en filmster Bruce Lee (1940-1973) en heeft vooral oog voor diens vermogen over tegenspoed te triomferen. Spectaculaire kung fu-demonstraties. BBC1, 23.50-1.45u.

.Do the Right Thing (Spike Lee, 1989, VS). Prachtig genuanceerde film over een snikhete dag in de zwarte Newyorkse wijk Bedford-Stuyvesant. Amusante schetsjes van het dagelijks leven van allerlei in hun beperkingen sympathieke buurtbewoners, een geestig scheldconcert van vier coupletten en ongemerkt zijn we afgestormd op een vervaarlijke rassenrel. Met Spike Lee, Danny Aiello. RTL4, 0.45-2.50u., onderbroken door reclame.

En nagesynchroniseerd:

Next of Kin (John Irvin, 1989, VS). Duitsl.2, 23.15-1.00u.; Key Largo (John Huston, 1948, VS). Duitsl.1, 1.35-3.10u., zwart-wit; Dr. Terror's House of Horrors (Freddie Francis, 1965, Engeland). Duitsl.1, 3.10-4.45u.