Rand daalt 6 procent tegen dollar

JOHANNESBURG, 27 JUNI. De Zuid-Afrikaanse munt de rand is gisteren met bijna zes procent in waarde gedaald tegen de Amerikaanse dollar, de sterkste daling op één dag. Bij de sluiting van de valutahandel in Johannesburg noteerde de rand 5,96 dollar, tegen een slotnotering van 5,58 dollar donderdag. Geldhandelaren spraken van een “nieuwe zwarte vrijdag”.

De rand begon dit jaar nog met een koers van 4,86 dollar. Volgens analisten stond de Zuid-Afrikaanse valuta gisteren onder een zware aanval van speculanten terwijl de Centrale Bank te weinig reserves beschikbaar had voor een succesvolle interventie.

Gouverneur Chris Stals van de Zuid-Afrikaanse Reserve Bank die gisteravond aanzat bij een diner met de Franse president Chirac die een staatsbezoek aan Zuid-Afrika bracht, wilde geen commentaar geven op berichten dat de Amerikaanse en Britse centrale banken waren gevraagd te interveniëren ten gunste van de rand.

Volgens handelaren in Johannesburg, Londen en New York zijn de Federal Reserve en de Bank of England “in de markt geweest” om de rand korte tijd te stabiliseren, tot speculanten hun aanval op de verzwakkende munt verhevigden.

De vorige grootste waardedaling op één dag deed zich voor in 1996, toen de rand 21 Zuid-Afrikaanse centen tegenover de Amerikaanse dollar verloor. In totaal daalde de munt in 1996 22 procent in waarde, na twee jaar van stabiliteit die volgden op de eerste vrije verkiezingen in Zuid-Afrika.

Valuta-analisten zeiden gisteren dat de nieuwe crisis ingrepen van de regering-Mandela vergt om het belastingbeleid aan te scherpen, de privatisering te versnellen en de arbeidsmarkt te liberaliseren. Beleidswijzigingen worden in Johannesburg echter niet eerder dan midden volgende week verwacht.

Door een beroep te doen op buitenlandse centrale banken gaf de Reserve Bank “de indruk dat zij geen reserves heeft”, zei geldhandelaar Andrew Kinsey. (AP)