Prijsvraag

De redactie W&O looft een fraaie maar nog onbekende prijs uit voor de mooiste Pi-melodie: een muzikale toonreeks waarin op de een of andere manier de decimalen van Pi verwerkt zijn. Inzendingen moeten 15 augustus binnen zijn.

Er bestaan veel rijmpjes en liedjes om de decimalen van Pi te onthouden, dat is wel duidelijk geworden uit de vele reacties op het artikel 'Aan decimalen geen gebrek' (W&O, 30 mei). De inzending van een toonzetting van het 'O, Eva...'-gedicht op muziek van de Arlesienne-suite van Georges Bizet, wierp bij de W&O-redactie de vraag op of er ooit een acceptabele muzikale vertaling is gemaakt van pi-decimalen van pi. De eenvoudigste versie: 1=c, 2=d, 3=e, etcetera (met 0=rust) levert een curieuze maar verder weinig opwekkende tonenreeks op. Kan het ook anders? De intervallenreeks 1=priem, 2=secunde, 3=terts enzovoorts (omhoog of omlaag) levert al weer meer mogelijkheden op.