Oslo erkent collectieve schuld jodenvervolging

OSLO, 27 JUNI. Noorwegen zal als eerste land dat in de Tweede Wereldoorlog door nazi-Duitsland werd bezet joodse slachtoffers of hun nakomelingen financieel schadeloos stellen. “Noorwegen moet als natie de collectieve verantwoordelijkheid op zich nemen voor wat tijdens de oorlog in ons land is gebeurd”, aldus de Noorse minister van Justitie Aud-Inge Aure. Het land werd na de Duitse inval in 1940 bestuurd door een marionettenregering onder leiding van Quisling. Van de 2.200 Noorse joden kwamen 767 om in concentratiekampen. Slechts 30 joden overleefden de oorlog in Noorwegen zelf. De overigen wisten te ontkomen naar het neutrale Zweden. Na de oorlog ontvingen ze een geringe schadevergoeding.

In joodse kringen is verheugd gereageerd op het Noorse plan. De regering in Oslo heeft 450 miljoen kronen - 116 miljoen gulden - vrijgemaakt voor de joodse gemeenschap in Noorwegen, een centrum voor Holocaust-studies en de ondersteuning van joodse cultuur buiten Noorwegen. Daarnaast zullen joodse overlevenden of hun nakomelingen ieder 200.000 kronen ontvangen. (Reuters)