Organisatie toernooi betaalt inzet politie

ARNHEM, 27 JUNI. De gemeente Arnhem laat de politie-inzet tijdens een internationaal voetbaltoernooi begin augustus in het plaatselijke Gelredome betalen door de organisator van het toernooi, Acorn Stadia uit Engeland. De kosten voor de inzet van 25 agenten worden geschat op 25.000 gulden.

Volgens de gemeente is het niet de bedoeling dat de organisatie van het voetbaltoernooi ten koste gaat van het 'blauw op straat'. De organisator heeft, zo zegt Arnhem, inmiddels toegezegd de kosten voor zijn rekening te nemen. De 25 agenten worden ingezet tijdens het zogeheten GelderlandToernooi, dat op 4 en 5 augustus wordt gehouden ter vervanging van het traditionele Ajax-toernooi in Amsterdam aan het begin van het voetbalseizoen. Burgemeester Patijn gaf hiervoor geen toestemming, omdat dan de Gay Games worden gehouden. Daar zou de politie al druk genoeg mee zijn.

De 25 agenten zullen twee vrije dagen opnemen voor het toernooi en per persoon duizend gulden voor hun werkzaamheden ontvangen. De gemeente heeft gezegd dat het een eenmalige regeling betreft en dat het niet de bedoeling is dat voortaan alle politie-inzet wordt doorberekend. De KNVB heeft inmiddels laten weten tegenstander te zijn van het besluit. De politie blijft buiten de stadions verantwoordelijk voor de openbare orde, aldus de KNVB.