'Oranje mist brutaliteit van De Kromme'; Analyse van Hans Kraay sr.

LA TURBIE, 27 JUNI. Guus Hiddink wist gisteren nog niet welke consequenties hij verbindt aan de teleurstellende tweede helft van het Nederlands elftal in de laatste groepswedstrijd tegen Mexico. Hij wil eerst de videobeelden nog eens goed bestuderen. Oranje stapte met een 2-0 voorsprong uit de kleedkamer, maar liet zijn tegenstander in ruim drie kwartier op gelijke hoogte komen. Dat kwam niet alleen door gemakzucht, er waren ook tactische mankementen. Met name op het middenveld moeten spelers nog steeds afstanden overbruggen die niet zijn te belopen. Dat heeft te maken met de linies die onvoldoende op elkaar aansluiten.

Hiddink liet na terugkeer in het basiskamp Roquebrune de champagne in de koelkast staan. Hij constateert achteraf dat Oranje “niet anders dacht en handelde” toen Mexico in een hogere versnelling ging spelen. “Wat dat betreft hebben we andere persoonlijkheden in het team dan in vorige generaties. Als er meer druk komt, moet je eenvoudig blijven spelen en de bal niet vaker raken dan nodig is.”

Voetbalanalyticus Hans Kraay senior, die het betoog van de bondscoach op een afstand volgde, maakte in het verleden voetballers mee die wél het inzicht hadden om corrigerend op te treden. “Ik heb donderdagavond intensief aan Willem van Hanegem gedacht”, zegt de voormalige verdediger van Feyenoord. “Hij was de beste regisseur op het middenveld die ik heb meegemaakt. Hij had een brutale dominantie. Als het nodig was zorgde hij dat er werd getemporiseerd of juist versneld. Willem was geweldig balvast.”

Danny Blind ziet vooral in Ronald de Boer een speler die het in zich heeft om een elftal te leiden.De voormalige aanvoerder van Oranje vertoeft op enkele tientallen kilometers in Juan Les Pins voor een vakantie. “Ik vergelijk Ronald weleens met Van Basten. Die kon net zo over voetbal praten.”

Kraay vindt dat Oranje op het middenveld in een driehoek moet spelen. Met Cocu en Seedorf achter Bergkamp en in hun rug Davids of Jonk. Op de vleugels Ronald de Boer (rechts) en Overmars (links). “Net als in 1974 toen Wim Jansen achter het duo Van Hanegem-Neeskens opereerde. Dat elftal sloot goed aan omdat Cruijff zich vanuit de spits ook nog eens liet terugzakken.”

Blind kan leven met het tactisch concept van Hiddink. “Het is niet te vergelijken met dat van Ajax. Ik vind het geen probleem dat er geen centrale verdediger doorschuift naar het middenveld. Een man-meer-situatie kun je daar ook bereiken door een hoge balcirculatie. Het is helemaal geen schande om af en toe wat terug te zakken. Maar dat beheers je niet door één keer met je vingers te knippen. Deze spelers denken vooral naar voren. Dat wordt ook altijd van Nederlandse voetballers verwacht.”

De problemen die Seedorf en Ronald de Boer hadden op de rechterflank, zijn volgens Blind nauwelijks op te lossen. “Wij hebben gewoon geen speler zoals Finidi die rechtsbuiten kan spelen én zich ook heel gemakkelijk kan laten terugzakken om op het middenveld mee te doen. Ik zie ze in de hele wereld bijna niet. België heeft Gert Verheyen, maar dan praat je over een andere kwaliteit.”

Na een schorsing van twee wedstrijden keert Patrick Kluivert terug in het Nederlands elftal. Het is echter de vraag of hij wordt opgesteld. Hiddink: “Patrick heeft nu al twee wedstrijden niet meegedaan.” Het gevaar van de Joegoslaven schuilt vooral in spits Mijatovic. Hiddink kent hem maar al te goed. “Ik heb hem bij Valencia zelf uit Joegoslavië gehaald. Op een videoband, want ik mocht wegens de burgeroorlog het land niet in. Later is hij voor vele miljoenen meer aan Real Madrid verkocht.”

    • Erik Oudshoorn