Moskou wil alcoholproductie

MOSKOU, 27 JUNI.Het opnieuw in staatshanden brengen van de productie van en groothandel in alcoholhoudende dranken. Dat is het uiteindelijke doel van een besluit van de Russische regering om zoveel mogelijk aandelen op te kopen van de distilleerderijen in het land.

De regering hoopt op deze wijze zowel haar accijnsinkomsten flink op te schroeven als het aandeel van illegaal gestookte drank op de Russische markt terug te dringen. Bijna de helft van de aangeboden alcoholhoudende drank zou illegaal zijn gestookt. Het afgelopen jaar overleden naar schatting 25.000 Russen na het consumeren van vergiftigde drank.

De alcoholproductie is in Rusland van oudsher een staatsaangelegenheid en was altijd één van de belangrijkste bronnen van overheidsinkomsten. De invoering van de vrijemarkteconomie maakte hier echter een einde aan. Het gevolg was een enorme toeneming van het assortiment. De kwaliteitscontrole verdween echter, waardoor de markt overspoeld is geraakt met dubieuze wodka.(ANP)